Başbakan'ın Kırgızistan ve Moğolistan Ziyaretleri

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Hasan Kanbolat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kırgızistan ve Moğolistan’a yapacağı ziyaretleri değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan’ın 9-11 Nisan’da Cengiz Aytmatov’un ülkesi Kırgızistan’a, 11-12 Nisan’da ise Cengiz Han’ın ülkesi Moğolistan’a resmi ziyaret gerçekleştireceğini hatırlatan ORSAM Başkanı Kanbolat, Türkiye ile Orta Asya’nın en demokratik ülkesi olan Kırgızistan arasında diğer akraba cumhuriyetlerine emsal olabilecek yeni bir eylem planına gereksinim olduğunu ve bunun için somut işbirliği adımlarına ihtiyaç duyulduğunu hatırlattı.

ULAŞIM VE İLETİŞİM UCUZLAMALI

Kanpolat, Türkiye ile Kırgızistan arasında vize bulunmadığını belirterek, "Ancak Kırgızistan Türklere 7 gün içinde kayıt yapılmasını yeterli bulurken, Türkiye 90 gün içinde ikametgah alımını şart koşuyor. İkametgah almak da her babayiğidin harcı değil. 90 gün sınırlandırılmasının kaldırılması ve Gürcistan ile olduğu gibi kimlikle geçişin başlaması kardeş iki halkın yakınlaşmasını sağlayacaktır. Güney Kore Kırgızistan’a yılda 15 bin iş kontenjanı vermektedir. Bişkek’te iki yıllık Korece kursunu başarıyla bitirenler Kore’de çalışabilmektedir. Türkiye’nin de özellikle Rusça gereksinimi olan iş alanlarında (THY, BDT ülkelerinde bulunan Türk Büyükelçilik ve Başkonsoloslukları, özel sektör) Kırgızların istihdamını sağlamaya öncelik vermesi ülkenin işsizlik sorununu azaltabilecektir. Ayrıca, Kırgızların (Ahıska Türklerine yapıldığı gibi) istedikleri takdirde Türk vatandaşlığını alabilmelerinde kolaylık sağlanmalıdır." dedi.

Türkiye’de 1200 devlet burslusu Kırgız üniversite öğrencisi bulunduğunu kaydeden Kanpolat, "Her yıl tahsis edilen yaklaşık 40 kontenjan 100’e çıkartılmalıdır. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından uygulanan yabancı lisans öğrencilerinin yüksek lisans ve doktoraya devamının engellenmesi prosedürü kaldırılmalıdır." bilgisini verdi. ORSAM Başkanı, iki ülke arasında ulaşım ve iletişimin ucuzlamasına çalışılması gerekliliğini de vurgulayarak, "THY’den sonra 21 Mart’da Pegasus’da İstanbul-Bişkek uçuşlarına başlamıştır. Anadolujet’in de Ankara-Bişkek uçması için yeterli kapasite bulunmaktadır." dedi.

Hasan Kanpolat, Başbakan Erdoğan, 10 Nisan’da Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Başbakan Cantörö Satıbaldıyev ile görüşeceği, Türkiye-Kırgızistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin (YDSK) ikinci toplantısına katılacağı, Bişkek Camisi ve Külliyesi inşaatı ve Kırgız-Türk Manas Üniversitesi’ni de ziyaret edileceği ve Türk-Kırgız İş Forumu’na katılacağını dile getirdi.

MOĞOLİSTAN PROĞRAMI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan ziyaretinin ardından Moğolistan’a geçecek. 11 Nisan’da Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’da Cengiz Han heykeline çelenk koyacak Erdoğan, Başbakan Noroviin Althankhuyag ile görüşecek ve ikili işbirliği anlaşmaları imzalanacak.
Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorjile 12 Nisan’da görüşecek olan Erdoğan, TİKA ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaa edilen Ankara caddesinin açılışını yapacak.

Daha sonra Nalayah şehrindeki Bilge Tonyukuk abidelerinin ziyaret edecek, cami ve kültür merkezi açılışına katılacak.

“NEDEN, MOĞOLİSTAN VE KIRGIZİSTAN GEZİSİ…”

ORSAM Başkanı Hasan Kanbolat, Başbakan Erdoğan’ın neden Kırgızistan ile Moğolistan gezisini bir arada yaptığı sorusuna şu karşılığı verdi: "Çünkü Türkiye, Orta Asya’yı Sovyetler Birliği sınırları içinde düşünmemeye başladı.

Moğolistan’ı ve Afganistan’ı da katarak akraba coğrafyanın sınırlarını genişletti. Nitekim THY’de İstanbul-Bişkek (Manas)-Ulanbator uçuyor. THY öncesi Moğolistan’ın dünyaya açılımı Aeroflot ile Moskova üzerindendi. Şimdi ise THY ile İstanbul üzerinden. Bu sayede İstanbul, Moğolistan’ın dünyaya açılım kapısı ve ikinci vatanı olmuş durumda. Türkiye ile Moğolistan arasında vizelerin kaldırılması da gündemde. Vizeler kaldırıldığı takdirde bin yılı aşkın tarihi kopukluğun onarılması daha da hızlanacak. Türk Konseyi yararlı bir işbirliği örneği. Ama, Balkanları, Karadeniz’i Kafkasya’yı, Ortadoğu’yu, Orta Asya’yı, Moğolistan’ı yani etnik, din, mezhep ve dil ayrımı gözetmeden bütün akraba halkları kapsayacak yeni bir işbirliği modeline ihtiyacımız var. Başbakan Erdoğan’ın Kırgızistan ve Moğolistan gezisi bu ihtiyacı daha fazla ortaya çıkarmıştır. "