"piri Reis" Temasıyla Yapılacak Yarışma, 1

Milli Eğitim Bakanlığı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Eğitim Enstitüsü işbirliğince düzenlenecek 7. Uluslararası Robot Yarışması, "Piri Reis" temasıyla 1-4 Mayıs'ta İstanbul'da düzenlenecek.

Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, mesleki ve teknik eğitimin niteliğinin artırılması, endüstriyel otomasyon ve robot teknolojileri konularında lise ve yükseköğretimde öğrenim gören mesleki, teknik eğitim öğrencilerinin çalışmalarının tanıtılması amacıyla yapılan yarışma 2001'de yerel bir müsabakayla başladı.

Yarışma 2007'den itibaren Bakanlık ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı işbirliği sonucu ulusal bir yarışmaya dönüştü. Birinci yarışmaya 132 robot katılırken, ikinciye 380, üçüncüye 437, dördüncüye 729, beşinciye bin 94 ve altıncı robot yarışmaya 805 robot başvurusu yapıldı.

Bakanlık tarafından 2012'de yarışmaya özgü AHİCAN isimli sanal robot tasarlandı. Bu robotun patenti de alınırken 2 yıldır Temalı Robot Yarışması kategorisi ve yarışma sloganı AHİCAN üzerine kurgulandı.

Bu yılın Piri Reis Haritasının 500. Yılı olması nedeniyle 2013 yılı UNESCO tarafından PİRİ REİS yılı kutlama kapsamına alındı. 7. Uluslararası Robot Yarışmasının teması da Piri Reis, sloganı da "AHİCAN keşifte" olarak belirlendi.

Yarışma temalı robot, çizgi izleyen robot, sumo Robot, mini sumo robot, robotino olmak üzere beş kategoride gerçekleştirilecek.

Yarışmanın teknik heyeti üniversitelerin öğretim üyelerinden, hakemleri ise üniversitelerin robot topluluğu öğrencileri ile sektör temsilcilerinden oluşacak.

Yarışmaya bin 245 robot başvurusu yapıldı.

Muhabir: Sarp Özer

Yayıncı: Ertuğrul Cingil
Kaynak: AA