Koçdemir: Demokrasi Bir Kültürdür, Oylamadan İbaret Değildir

Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi kapsamında 2004 yılından bu yana yürütülmekte olan ve her yıl Başkent Ankara’da düzenlenen Türkiye Öğrenci Meclisi Özel Birleşimi, bu yıl Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir’de gerçekleşti.

Koçdemir: Demokrasi Bir Kültürdür, Oylamadan İbaret Değildir
Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Koçdemir, demokrasi bilincinin aşılanması gerektiğini söyledi.

Koçdemir, “Demokrasi bir kültürdür ve sadece oylamadan ibaret bir husus değildir. Bunun en önemli yanı tartışmayı, müzakereyi ve uzlaşmayı bilmektir.” diye konuştu.

Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir de 10. dönem Türkiye İl Öğrenci Meclisleri Özel Birleşimi'ne katıldı.

Eskişehir’in yanı sıra 80 ilden gelen öğrenci meclisi başkanlarına hitaben konuşan Koçdemir, “Sizler Türkiye’de sayısı 46 bini geçen okulda, 17 milyona yakın insanın oyunu alarak seçildiniz.” dedi.

Türkiye Büyük Milet Meclisi'nin bu sayının iki buçuk katı kadar bir oy ile belirlendiğine dikkat çeken Koçdemir, şunları söyledi: “Bu şehirde yaptığınız toplantı, bu şehrin tarihinde önemli olaylar arasında yerini alacaktır. Demokrasi bir kültürdür ve sadece oylamadan ibaret bir husus değildir. Bunun en önemli yanı tartışmayı, müzakereyi ve uzlaşmayı bilmektir. Uzlaşma neticesinde pozisyonumuzdan farklılaşmamızı bir taviz değil, tam aksine bir kazanç olarak görmektir. Herkesin benimsediği, herkesin ‘benim’ dediği bir karara varma demokrasinin en önemli yanıdır.”
Gündem oluşturmanın, nelerin nasıl tartışılacağını belirlemenin, toplumda bir iradenin oluşumunu sağlamanın oylamadan çok daha önemli safhalar olduğunu belirten Vali Dr. Koçdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Oylama sonucunda alınan kararın insanların amacına hizmet edip etmediği, uygulamada karara sadık kalınıp kalınmadığı da, yine demokrasi içinde birlikte yaşayan bir toplumun, o birlikte yaşamayı verimli, nizasız, sürtüşmesiz gerçekleştirmesinin en önemli unsurlarından birisidir."
Öğrenci meclisleri başkanlarının, temsil ettikleri 17 milyona yakın gençten aldıkları vekâlet ile görevlerini en iyi biçimde yerine getireceklerine olan inancını ifade eden Koçdemir, çalışmaların son yıllarda büyük mesafe katedilen demokrasi içinde bir arada yaşama konusundaki ilerlememize ivme kazandıracağını söyledi.

Gençlere, “Sizler büyük zenginlik kaynağısınız ve şehrimize her yolunuz düştüğünde büyük zenginlikler katacaksınız” diye seslenen Vali Dr. Koçdemir, çifte başkentlik unvanı taşıyan Eskişehir’in gönüllerin sultanı Yunus Emre’nin, mizahın ve en olumsuz şartlarda ümidi var etmenin ustası Nasrettin Hoca’nın, kahramanlığın timsali Battal Gazi’nin, ilmin önemli kapılarından birisi olan Şeyh Şücaeddin Hazretleri'nin şehri olduğunu vurguladı.
Konuşmanın ardından Hasan Köse’nin başkanlık ettiği birleşimde, öğrenci meclislerinin başkanları and içti. Toplantıda Eskişehir’i Seyitgazi Çok Programlı Lisesi öğrencisi Tuğba Çakır temsil etti .