Sanatçı Hurşit Çakır, Müzik Yapımcılarından Destek Bekliyor

Müzisyen Hurşit Çakır, 1972 yılında ilk gitarını hediye eden Barış Manço'nun anısını yaşatmak için yol arkadaşları Grup Sis ile birlikte rahmetli sanatçı Barış Manço’nun yolunda devam ediyor.

Denizli’de yıllardır müzisyenlik yapan Hurşit Çakır kendisi gibi birçok müzisyenin Anadolu’da hizmet verdiğini ancak kendilerine sahip çıkılmadığını ifade etti.

1970'li yılların başında Barış Manço'nun dillerden düşmeyen Dağlar Dağlar şarkısının piyasaya çıktığı ilk yıllarda henüz 16 yaşında olduğunu belirten Çakır, şöyle konuştu: "Müziğe karşı ilgim vardı. Ama enstrümanım yoktu. O yılların ünlü müzik dergisi HEY'e bir mektup yazdım. HEY'in yöneticileri Barış Manço'ya mektuptan bahsetmişler. Rahmetli Barış Manço da bir jest yaparak posta aracılığıyla ilk gitarımı bana hediye etti. Bu anlamlı hediye hayatımı değiştirdi. Daha sonra hayranı olduğum Moğollar grubunun Alageyik ve Ağrı Dağı Efsanesi albümleriyle çıkış yaptığı dönemde, Anadolu Folk Rock tarzına ilgim arttı. Müzikle daha profesyonel bir şekilde ilgilenmeye başladım ama farklı bir şeyler deneme ihtiyacı hissettim, bunu da başardım. Barış Manço'nun Garip Bir Garip, Oy Derbeder, Kim Bilir Kim ve Yeter Ayrılık şarkılarına getirdiğim yeni yorum, Denizli ve çevresinde sevildi. Manço'nun 1999 yılında vefatının ardından beste yapmaya ağırlık verdim.”
Yöresel şiveyi kullanarak bugüne kadar 80 beste yaptığını anlatan Hurşit Çakır, şunları söyledi: “Bestelerimde yöredeki yaşanmış olayların izleri var. Atasözü, deyim ve türkülere dayalı şarkılarıyla özgün bir üslup oluşturdum. Acı, ağıt, neşe durumları, kıssadan hisse anlatımları ile müziğe yepyeni bir soluk kazandırmaya çalıştım”
Barış Manço, Cem Karaca ve Moğollar gibi değerlerin, Anadolu'nun vurgusal melodik ritim anlayışını özümseyen Çakır, her yeni bestesinde, ustalardan aldığı birikimi yansıtıyor ve "Var olan değerlerimizi sahiplenmeyi gençlerimize öğütlemek istiyorum" diyor. İkinci bir Gül Pembe ve Dağlar Dağlar'ı yapabilecek kapasitede olduklarını söyleyen Çakır, desteksizlikten yakınıyor. Albümde yer alan şarkıların sözleriyle de ciddi mesajlar verdiklerini düşünen Çakır, "Genç nesil bizleri dinlemeli. Şarkılarımızın her zerresinde Anadolu kokuyor, türkü kokuyor. İdealist müzik yapımcılarından da bu noktada ciddi destek bekliyoruz" dedi.

Kaynak: İHA