Orman Zararlıları İle Biyolojik Mücadele

Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı İzmit Orman İşletme Müdürlüğünün 2013 yılı programında olan 5 bin adet yırtıcı böcek (callosoma) üretimi Taşköprü Orman İşletme Şefliği biyolojik mücadele laboratuvarında 5 bin 500 adet larva elde edilerek gerçekleştirildi.

Orman Zararlıları İle Biyolojik Mücadele
Geçtiğimiz yıllarda Sakarya ve İzmit’teki çam ormanlarında bulunan zararlılarla başarılı bir şekilde mücadele eden ve Terminatör böcek olarak bilinen Callosoma’ların bu yıl da çam kese böcekleriyle başarılı bir şekilde mücadele vermesi bekleniyor.
Elde edilen larvalar İzmit Orman İşletme Müdürlüğünün Taşköprü, İzmit, Körfez, Hereke, Dilovası, Gebze, Mollafenari şeflikleri ile Gölcük Orman İşletme Müdürlüğünün Suadiye şefliğine Çam kese böceğinin yoğun olduğu Çam plantasyon sahalarına salınmaya başladı.

Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz'ın başkanlığında, İzmit Orman İşletme Şefliği dahilindeki İzmit ilçesi Umuttepe mevkii, 357 nolu Çkbc2 meşceresinde 278 dönümlük alanda kazılmış hendeklere bırakılan larvalar orman zararlılarıyla mücadelede etkili bir şekilde kullanılıyor.

Böceklerin üretim aşamasından bahseden Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz, “Callosoma böceği üretiminde; anaç böcekler 20-30 adet olmak üzere kaplara alınıyor. Kaplara fırında ısıtılarak dezenfekte edilmiş toprak konulmakta, ayrıca su emdirilmiş pamuk konarak su ihtiyaçları karşılanmakta. Ayrıca besin olarak da düzenli olarak çam kese böcekleri konulmaktadır. Günlük olarak yumurtalar kaplardan alınarak 10 yumurta bir tüpte olacak şekilde ayrılmakta ve aynı gün alınan yumurtalara gruplanarak tarihlendirilmekte. 4-5 gün sonunda bu tüplerden çıkan larvalar enson kaplara alınarak her göze birer adet konulmakta ve her gün beslenmektedir. Ayrıca kaplardaki toprağın nemi sürekli kontrol edilmekte ve nemlendirme işlemi yapılmaktadır. Laboratuvar ısısı 21-22 derece nem ise yüzde 65 seviyelerinde tutulmaktadır. Larvalar beslenmeleri yavaşlayıp pupa devresine geçme aşamasına gelindiğinde arazide tekniğine uygun açılacak çukurlara bırakılmakta ve bırakılan alanın koordinatları kaydedilmektedir” diyerek, proje kapsamında 5 bin 500 adet Callasoma sychopanta üretiminin gerçekleştirildiğini ve doğaya salma işlemine başlandığını söyledi.

Projenin Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında bulunan ve çam kese zararlısının yoğun olduğu alanlarda da uygulanacağını kaydeden Türkyılmaz, projenin başarıyla yürütüldüğünün altını çizdi.

Sakarya'da geçtiğimiz yıl Nisan ayında Ormana bırakılan 5 bin adet 'Callosoma Syhyepahta' türü böcek, 5 bin 800 dönümlük bir alanda çam kese böceğiyle başarılı bir şekilde mücadele etti. Çam kese böceğiyle beslenen yırtıcı Callosoma böcekleri, tırtıl türü böcekleri yiyerek binlerce çam ağacını kurumaktan kurtardı. Çam ağaçları üzerindeki beyaz, pamuksu tırtıl keseleriyle kendini gösteren çam kese böcekleri, bu ağaçlarının en büyük düşmanları arasında yer alıyor. Ağaçlarda boy büyümesi ve hacim kaybına neden olan çam kese böceği zamanla ağacı kurutarak öldürüyor ve ormanlara yangınlardan daha fazla zarar veriyor.
Kaynak: İHA