Akil İnsanlar Heyeti Yüksekova’da

Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu, Hakkari’deki temaslarının ardından Yüksekova ilçesine geldi.

Akil İnsanlar Heyeti Yüksekova’da
Önceki gün karayoluyla Hakkari’ye gelen Can Paker başkanlığındaki Sibel Eraslan, Ayhan Ogan, Mahmut Arslan, Abdurrahman Kurt ve Zübeyde Teker’in yer aldığı Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Grubu, öğlen saatlerinde Yüksekova ilçesine geldi. Güngör Mahallesi’ndeki Avaşin Parkı’nda düzenlenen panele katılan heyet, burada vatandaşlarla bir araya geldi. Çözüm süreci ile ilgili halkın görüşlerini dinleyen heyet, vatandaşların taleplerini ve çözüm önerilerini not aldı. Vatandaşlar Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması, bölgede çözüm süreci ile sıklaşan askeri önlemlerin azaltılması, siyasilerin barış dili kullanması taleplerini dile getirdi. Çatışmalarda öldürülen PKK mensuplarının anneleri ise, artık akan kanın durması gerektiğini ifade ettiler.

Heyet Başkanı Can Paker, Hakkari ve Yüksekova’da duyduklarının Türkiye’de, hatta doğunun başka yerlerinde duyduklarıyla aynı olmadığını belirterek, “Büyük çoğunlukla Öcalan’ın özgürlüğü isteniyor. Bir arkadaşımız oldukça anlamlı siyasi bir tavırla ‘Önce hareket alanının genişlemesi gerekiyor’ dedi.

Çünkü Öcalan’ın özgürlüğü bir siyaset süreci meselesidir. Türkiye siyaset sürecinde mutlak haklılar ve mutlak haksızlar ayırımı yoktur. Siyaset, karşılıklı dengelerin birbirilerine yaklaşması gibi bir şeydir” dedi.

Bu süreci devletin yeni bir kandırma politikası gibi görenlerin olduğunu söyleyen Paker, “Biz bunları gerekli yerlere söyleyeceğiz. Yalnız devlet eski devlet değil. Çünkü siz değiştirdiniz. Türkiye halkları değiştirdi devleti. Bir arkadaşımız ‘Şimdiye kadar Kemalizm vardı, bundan sonra da Türk-İslam sentezi var’ dedi.

Bu doğru değil. Türk-İslam sentezi 20. asırda kaldı” diye konuştu

“TÜRKİYE BAŞTAN KURULUYOR”

Yeni devletin kuruluşunda özellikle Kürtlerin çok etkili olacağını belirten Paker, “Türkiye baştan kuruluyor. Türkiye 85 yıl boyunca askerlerin önderliğinde yürütüldü. Bugün artık o devlet yok, başka bir devlet var. Barış sürecinin bugün başlamasının nedeni işte bu devletin değişmiş olmasıdır. Bundan sonraki bakışımızı eski devlete göre değil, yeni devlete göre oluşturmamız daha faydalı olacaktır. Türkiye’deki insanlar artık özgürlük, eşitlik istiyor. Artık seçilmişler atanmışlara göre daha çok söz sahibidir. Devlet atanmışlardan seçilmişlere geçiyor” dedi.

Panelde birçok sivil toplum örgütü temsilcisi ve vatandaş, talep, öneri ve şikayetlerini yazılı olarak heyete sundu. Vatandaşlarla yapılan toplantının ardından Akil İnsanlar Heyeti ilçeye bağlı Doğanlı köyüne hareket etti.
Kaynak: İHA