Kimyacılar Bakü'de Bir Araya Geldi

Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de düzenlenen Uluslararası Kimya ve Kimya mühendisliği konferansı başladı.

Konferansın Gülistan Sarayı'nda yapılan açılışına Azerbaycan Milli Eğitim Bakanı Mısır Merdanov, milletvekilleri Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) üst düzey yöneticileri, yerli ve yabancı akademisyenler ile çok sayıda davetli katıldı.

Program Azerbaycan Milli Marşı'nın okunması ve ülkeyi tanıtıcı sinevizyon gösterimi ile başladı.

Daha sonra kürsüye gelen Bakan Merdanov ilk olmasına rağmen konferansa 13 ülkeden 80'den fazla akademisyenin katıldığını ifade etti.

Konferansın ev sahipliğini yapan Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof Ahmet Saniç de konuşmasında Azerbaycan'ın yaşadığı hızlı gelişme sürecinde yetişmiş eleman ihtiyacının olacağını söyledi.

Saniç, ''Eğitimli personellerin hazırlanması ve ülkenin ilmi potansiyelinin değerlendirilmesi adına bu benzeri konferansların önemi büyüktür'' dedi.

Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Zafer Ayvaz ise kimya ilminin insanlık için güzel şeyler ürettiğini ancak, sanayiye uygulanmasıyla bazı kötü sonuçların olabildiğini söyledi.

Azerbaycan'ın petrol ülkesi olduğunu hatırlatan Ayvaz, ülkede petrol ve kimyasal atıklardan kaynaklanan çevre sorunlarının aşılıyor olmasının memnuniyet verici olduğunu bildirdi. Konferansa katılan Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof . Hanefi Saraç ise Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine Azerbaycan'ın petrol ülkesi olmasından dolayı kimya adına çok önemli bir uygulama alanı olduğunu söyledi.

Saraç, ''Bizde teorik Azerbaycan'da da pratik bilgiler var. Ortak çalışmalarla yeni projeler geliştirilebilir.''dedi.

Konferansa Almanya'nın Moreware Üniversitesinden katılan Prof Micher Coscan da konferansa katılmaktan memnun olduğunu ülkedeki ilmi gelişmeleri yerinde görerek akademisyenlerle işbirlikleri kurmaya çalışacaklarını bildirdi.Azerbaycan'ın Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in doğumunun 90'ıncı yıl dönümüne ithaf edilen konferans, Azerbaycan Milli Eğitim Bakanlığı, SOCAR, Kafkas Üniversitesi, Bakü Devlet Üniversitesi, Devlet Petrol Akademisi, Atatürk Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nin katkılarıyla organize ediliyor.Konferansın açılış organizasyonunun sonunda emeği geçenlere hatıra plaketi verildi.