'balkanlar'la Sürekli İşbirliği ve Temas' Projesi Başladı

Balkan ülkelerindeki soydaşlara destek olmak ve bölgenin barışına katkı sağlamak amacıyla İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) öncülüğünde başlatılan "Balkanlar'la Sürekli İşbirliği ve Temas" projesine, Bursa Büyükşehir Belediyesi de destek veriyor.

'balkanlar'la Sürekli İşbirliği ve Temas' Projesi Başladı
53 ülkeden 225 üyesi bulunan İDSB öncülüğünde, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Osmanlı Derneği ile ortaklaşa yürütülen proje, Balkanlar'da yaşayan soydaşların ihtiyaçları doğrultusunda projeler geliştirmeyi ve sponsorlarla bunları uygulamayı hedefliyor. İki yıl sürecek projenin ilk etabında, Kosova ve Makedonya’da incelemeler yapıldı. 4 Nisan 2013 Perşembe günü Priştine’den başlayan proje kapsamında Türkiye’nin diplomatik görevlileri, TİKA, Yunus Emre enstitüleri ve Diyanet teşkilatları ile ortaklaşa çalışmalar da yapılabileceğine dikkat çekildi. Beş kişilik yürütme kurulu, Balkan ülkelerindeki bütün bölgeleri ziyaret ederek, alan araştırmaları ve çalıştaylarla öncelikli ihtiyaçları belirleyecek. Buna göre somut ve sonuç odaklı projelerden bir havuz oluşturulacak. Bu projelerin, çözüm ortakları ve sponsorlarla hayata geçmesi sağlanacak.Konu hakkında bir açıklama yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Balkanlar'da soydaşların yaşadığı şehirlerle sosyal, kültürel ve ticari ilişkileri geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Başkan Altepe, Bursa ile Balkanlar arasında örnek ilişkiler kurulduğunu belirterek, “Bugün Balkanlar'ın neresine gidersek gidelim, Bursa ile teması olan insanlarla karşılaşırız. Bursa’nın da hemen hemen her mahallesinde, Balkanlar'dan bir iz görmek mümkündür. Bursa, nüfusunun yüzde 50’sinden fazlası Balkan göçmeni olan bir şehir. Dolayısıyla Balkanlar'la bağı her zaman çok yoğun oldu. Geçmiş dönemlerde irtibat kesilmiş olsa da bugün güzel gelişmelerin yaşanması, önemli adımların atılmasına da olanak sunuyor. Bizler, yeniden aradaki sıcaklığı sağlamaya çalışıyoruz.” dedi.

Balkanlar ile Türkiye ve Bursa arasında kurulan bağların, oradaki soydaşların gelenek ve kültür özelliklerini yeniden yaşamasına da vesile olduğunu dile getiren Altepe, “Yaklaşık iki yıla yayılan söz konusu proje, aramızdaki bağların daha da güçlenmesine katkı sağlayacaktır. İnanıyorum ki tamamlandığında, Türkiye’nin Balkan ülkeleriyle ilişkileri yeni bir boyut kazanacaktır.” şeklinde konuştu.

Balkanlar'da da büyük heyecanla karşılanan projeye Kosova ve Makedonya’dan başlayan yürütme kurulu, nisanın son haftasında Arnavutluk’ta incelemeler yapacak. 1-6 Temmuz 2013 arasında ise Tiran’da Uluslararası Gençlik Buluşması’nın hazırlıklarına başlayacak. Proje Yürütme Kurulu Başkanı Cihangir İşbilir, 100 yıl bölgeyi unutan Türkiye ve İslam dünyasının yeniden döndüğünü belirterek, bu dönüşümün sürekli, sağlıklı ve istikametli olmasını, bölge barışına katkı sağlamasını diledi. İşbilir, "Kanayan yaralara merhem olmayı ilke edinen ve projeye büyük bir inançla destek veren Başkan Recep Altepe’ye teşekkür ediyorum. Projeye destek olmak isteyenler, 'www.balkanisbirliği.org' adresinden yetkililerle irtibata geçebilir." dedi.