Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Diyarbakır'da

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, "Geçmişte hiç bir şey yaşanmamış gibi yaparak kalıcı bir çözümü, barışı yakalayamazsınız ama geçmişe takılıp kalırsanız da geleceğe bakmazsanız yol alamazsınız. O yüzden ikisi arasında bir dengeyi bulmak gerekiyor" dedi.

Ensaroğlu, Akil İnsanlar Halkla Buluşuyor Toplantısı'nın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da sürdürdükleri çalışmalarının son gününde olduklarını, toplantıda epeyce kalabalık bir grupla bir araya geldiklerini söyledi.

"Geçmişi unutmadan daha çok geleceğe bakalım. Sorunun kalıcı bir çözüme kavuşturulması için atılması gereken adımlar, yapılması gereken çalışmalara dair önerilerini alalım istedik" diyen Ensaroğlu, insanların yaşadıkları nedeniyle çok dolu olduğunu, bazılarının acılarının tazelendiğini belirtti.

Görüşmeye katılanlar içerisinde gerçekten çok somut, spesifik önerilerde bulunanların da olduğunu aktaran Ensaroğlu, "Toplantının halkın nabzını tutma, psikolojisini yakından görme açısından da çok anlamlı geçti" diye konuştu.

Ensaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçmişte derin acılar yaşamış özellikle annelerin, kadınların anlattıkları, bu sorunu çok iyi bilen, yıllardan beri yaşayan insanları bile epeyce etkiledi. İnsanların psikolojisini bozdu. Geçmişte hiç bir şey yaşanmamış gibi yaparak kalıcı bir çözümü ve barışı yakalayamazsınız ama geçmişe takılıp kalırsanız da geleceğe bakmazsanız yol alamazsınız. O yüzden ikisi arasında bir dengeyi bulmak gerekiyor. Biz de onu yapmaya çalışıyoruz."

Bir gazetecinin, "Barış dışında en çok ne istendi-" sorusu üzerine Ensaroğlu, "Burada yoğun bir şekilde öne çıkan taleplerde özellikle Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması ya da koşullarının iyileştirilmesi. Kandil ile İmralı arasında daha doğrudan temas yolunun, temas kanalının açılması, geri çekilme konusunda da burada çok farklı bir psikoloji var. şeklinde talep bildirenler de oldu" diye konuştu.

Ensaroğlu, toplantıda ayrıca anadilde eğitim taleplerinin de geldiğini sözlerine ekledi.

Heyet, daha sonra Kayapınar ilçesinde Ceren Kadın Derneği'nde kadınlarla bir araya geldi. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

Muhabir: Nurten Aslan

Yayıncı: Behçet Güngör
Kaynak: AA