İngiliz Parlamentosu'nda Thatcher Anısına Özel Oturum Yapıldı

İngiliz Parlamentosu'nda, hayatını kaybeden İngiltere'nin ilk kadın başbakanı Margaret Thatcher anısına özel oturum düzenlendi.

Oturum, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın konuşmasıyla başladı.

"Winston Churchill'in dediği gibi, bazı siyasetçiler iklimi değiştirir. Margaret Thatcher da hiç şüphesiz bu kişilerden biriydi" ifadesini kullanan Cameron, Thatcher'ın, "Olağanüstü bir lider ve kadın olduğunu" söyledi.

Thatcher'ın, döneminin büyük zorluklarının üstesinden geldiğini dile getiren Cameron, eski İngiltere Başbakanının ülkeyi güçlendirdiğini savundu.

Margaret Thatcher'ın görüşlerini en çok eleştiren İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Ed Miliband ise "Demir Leydi"yi, "benzersiz bir kişi" olarak tanımladı ancak birçok görüşüne katılmadığını kaydetti.

Muhafazakar Partili milletvekillerinin çoğunun siyah kravat taktığı oturuma, muhalefetteki İşçi Partisi milletvekillerinin yarıya yakını katıldı.

Bazı milletvekilleri, "Thatcher'la ilgili istediklerini söyleyebilme özgürlükleri olmadığı" gerekçesiyle oturumda yer almadı.

İşçi Partili milletvekili John Mann, parlamentonun Thatcher için toplanmasını sorgulayarak, "Neden vergi mükelleflerinin parasını bu oturum için harcıyoruz bilmiyorum" dedi.

Mann, "dişçi randevusu" olduğunu söyleyerek, oturuma katılmayacağını bildirdi.

Sosyal medyada Thatcher'ın vefatının ardından "cehennem ateşinde yansın" ifadesini kullanan Respect Partisi milletvekili George Galloway ise "Parlamentoda samimi bir tartışmaya izin verilmeyeceğini" savunarak, oturuma katılmayacağını belirtti.

Bu arada, Margaret Thatcher'ın oğlu Mark Thatcher, Londra'daki evlerinin önünde yaptığı açıklamada, annesinin vefatı nedeniyle gönderilen taziye mesajlarından etkilendiklerini vurguladı.

Mark Thatcher, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in annesinin cenaze törenine katılacak olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Geçirdiği felç sonrası önceki gün 87 yaşında hayatını kaybeden Margaret Thatcher için, 17 Nisan Çarşamba günü Aziz Paul Katedrali'nde tören yapılacak.

Muhabir: Aslı Aral

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA