Ödemiş İlçe Tarım’dan Tarsim Toplantısı

Tarım Sigortaları Havuzu'yla (TARSİM) ilgili Ödemiş Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Ödemiş İlçe Tarım’dan Tarsim Toplantısı
Bitkiler, bitkisel ürünler ve seralar, tarımsal yapılar, tarım alet ve makineleri ile çiftlik hayvanları için kuraklık, dolu, don, sel, taban suyu baskını, fırtına, hortum, deprem, heyelan, yangın, kaza ve zararlılar ile hayvan hastalıklarının neden olacağı zararlara karşı üreticilere güvence sağlayan TARSİM ile ilgili bilgilendirme toplantısına Ödemiş Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, TARSİM Manisa Bölge Müdür Yardımcısı Müjdat Çubukçu, yetkililer ve üreticiler katıldı.

Toplantı öncesi Ödemiş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün hazırlattığı Ödemiş ile ilgili film izlendi. Daha sonra açılış konuşmasını yapan İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, şunları söyledi: “2005’ten önce üreticilerin doğal nedenlerden dolayı uğradıkları zararlara karşı başka önlemler vardı. Ancak bunların uygulanışı, standartları çok karışık ve ilginçti. 2005 sonrası çıkan Tarım Sigortaları Kanunu ile TARSİM üreticilerin zararlarını karşılamaya başladı.

TARSİM’de bakanlığımız tarafından yüzde 50 prim desteği de sağlanıyor. Üreticilerin bitkilerini ve hayvanlarını korumak ve zarar etmemek için TARSİM havuzuna katılmalarını önemle tavsiye ediyoruz” Ardından şap aşılamalarıyla ilgili bilgiler de veren Altıntaş, “Şap aşılarının uygulanmasına başlandı. 2 aylık bir süre içerisinde 88.000 büyükbaş hayvanımız aşılanarak bu hastalığa karşı önlemler alınacak. Hayvan sevklerine artık hafta içi de Ödemiş Canlı Hayvan Borsası’ndan devam ediyoruz. Sadece cuma değil hafta içi diğer günlerde de Ödemiş Canlı Hayvan Borsası’ndan hayvan sevkiyatları yapılıyor” dedi.

Altıntaş’ın konuşmasının ardından TARSİM Manisa Bölge Müdür Yardımcısı Müjdat Çubukçu, slayt gösterisi eşliğinde üreticilere TARSİM’i anlattı. TARSİM kurumsal yapısı, işleyişi, teminatları ve prim ödemeleri konularında Ödemişli üreticileri aydınlatan Çubukçu, “TARSİM’de dolu olayında prim desteğinin oranı yüzde 50 olurken, don olayında devletin verdiği destek yüzde 66,7’ye kadar yükseliyor. Yani primlerin yarısını bazen de yarısından çoğunu devlet ödüyor. 2007 yılında TARSİM’in uygulanışı ile birlikte bu havuza dahil olan üretici sayısı 218 bin 938 iken 2012 yılında bu rakam 744 bin 93’e kadar yükselmiş durumda. 12,5 milyon dekar alan TARSİM teminatı altında. 420 bin küsur büyükbaş, 336 bin küsur küçükbaş hayvan da TARSİM kapsamında sigortalandı. Manisa bölgesi olarak adlandırılan 7 il içerisinde en çok sigorta başvurusu 46 milyon lirayı aşan prim rakamıyla Manisa’da. İzmir ili de 22 milyon liralık prim ödemesi yaptı. Toplam 117 milyon liralık prim ödemesiyle Manisa bölgesi Türkiye genelinin dörtte birini oluşturuyor. Yurt genelinde 24 sigorta şirketi TARSİM poliçesi kesmeye yetkin. Yani illa ki üreticilerimizin bize gelmesine gerek yok. Bu anlaşmalı 24 sigorta şirketinin acentelerine giderek de TARSİM havuzuna katılabilirler” dedi.

Bitkisel ürünlerin, hayvanların, seraların ve su ürünlerinin sigorta kapsamına alındığını söyleyen Çubukçu, şöyle devam etti: “Dolu, fırtına, yangın, hortum, yangın, heyelan, sel baskını, deprem gibi beklenmeyen doğal afetlerde fideler, yaş sebze-meyveler, tarla ürünleri, kesme çiçekler, meyve ve bağ fidanları TARSİM sigorta paketince teminat altına alınıyor. Ayrıca dolu riskinin kalite kaybına neden olduğu yaş sebze-meyveler ile kesme çiçekler de ana paket içerisinde teminat altına alınıyor. Bu durumlarda üreticinin zararı karşılanıyor. Bu konuda üreticilerde aranan tek şart ÇKS kaydının güncel olması. Yani üreticimiz ne yetiştirdiğini, ne kadar hayvanının bulunduğunu İlçe Tarım Müdürlüklerine güncel olarak bildirmeli. Örneğin, 40 ton buğday bölgemizde 70-80 dekarlık bir alanda yetişebiliyor. Yaklaşık 20 bin TL olan buğdayı sigorta altına almak için üreticimizin ödemesi gereken prim tutarı sadece 140 lira civarında. Aynı şekilde 10 bin TL değerindeki patatesi teminat altına alabilmek için üreticimize 100 ile 120 lira arasında bir ödeme yapıyor.” Teminat başlangıcı ve teminat ödemeleriyle ilgili de bilgi veren Çubukçu, “Teminat başlangıçları ürünlere göre farklılık gösteriyor. Tohumdan üretilen tek yıllık bitkilerde ve fidelerde teminat tohumun çimlenip, toprak yüzeyine çıkmasıyla başlıyor. Fide ile üretimi yapılan tek yıllık bitkilerde de teminat fidenin tutmasıyla birlikte başlıyor. Meyve ağaçlarında çiçeklenme dönemiyle ilgili sıkıntılar vardı. Bu sıkıntılar giderildi, artık çiçeklenme seviyesi yüzde 5’e ulaştığı an o bitki sigorta kapsamında teminat altına alınıyor. Bazı meyvelerde bilindiği gibi kimisi erken, kimisi geç meyve üreten türler var. Bu konuda da üreticilerimizin mutlaka farklı türleri ÇKS’ye bildirmeleri lazım. Yaşanabilecek bu afetlerde bitki ve hayvanları için sigorta yaptıran vatandaşlarımız öncelikle acenteye ihbarda bulunuyor. Acente de TARSİM’e bildirim yapıyor. TARSİM’in yolladığı iki eksper, hasar gören yerlerde inceleme yaparak rapor hazırlıyor. Hazırlanan raporun ardından TARSİM’de yapılan değerlendirmeler neticesinde üreticilere zararlarına ilişkin ödeme yapılıyor. TARSİM ile üreticinin hem emek, hem de maddi kaybının önüne geçiliyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA