İzmir Bölge Planı İle Yeniden Tasarlanacak

2014-2023 İzmir Bölge Planlama Süreci Bilgilendirme Toplantısında konuşan İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, EXPO adayı İzmir’in planının ortak akıl ve katılımla hazırlanacağını belirtti.

İzmir Bölge Planı İle Yeniden Tasarlanacak
Vali Kıraç, “Bu planla hayal ettiğimiz İzmir’i tasarlayacağız. İzmir halkının nasıl bir İzmir hayat ettiği vizyonumuzu ve gideceğimiz yönü belirleyeceğiz” dedi.

Planın hazırlanmasında akademik çevrelerin ve sivil toplum kuruluşlarının desteğini de alacaklarını dile getiren Vali Kıraç, “İzmir bir üniversiteler şehri. 9 üniversitemiz var. İzmirle ilgili akademik dünyanın görüş ve fikirlerini almak istiyoruz. Bu planla ilgili deneyimimiz de var. Türkiye’de ilk bölge planını yapan kentiz, gurur duyuyoruz. Akademik çevre ve STK zenginliğiyle önemli bir başarıyı yakalayacağız. 2014-2018 kalkınma planının da ön hazırlığı olacak” diye konuştu.

İzmir Bölge Planı’nın kamu, özel sektör ve sivil toplum arasında iletişimi, koordinasyonu, işbirliğini, ortak çalışma kültürü arttırmaya hizmet edeceğini ve yerel potansiyeli harekete geçireceğini belirten İzmir Valisi Cahit Kıraç, plan hazırlıkları çerçevesinde yapılan mevcut durum analizinin tamamlanarak, taslak halinde kurumların görüşüne sunulduğunu söyledi.

Vali Kıraç, 2023 İzmir Bölge Planı vizyonunu birlikte belirlerken, bu vizyona erişmek için sürdürülebilir kalkınma, eşitlik ve sosyal içerme ile katılımcılığın esas olacağını kaydetti.

Vali Kıraç, “Eğitimde inovasyon, beceri geliştirme, istihdamın arttırılması ve dezavantajlı gruplara yönelik pozitif ayrımcılık temel plan yaklaşımımız olacak. İzmir’in kentsel pazarlamasıyla ilgili olarak EXPO süreciyle hızlandırdığımız çalışmalar yeni plan döneminde de artarak sürecektir. İzmir’in özgün bir bölge planını Ortak Akıl ve katılımcılıkla hazırlayacağına inanıyor; tüm İzmir halkını ve sivil toplum kuruluşlarını, kamu, özel sektör kesimlerini ve üniversitelerimizi İzmir için düşünmeye, çalışmaya ve plan sürecinde aktif rol almaya davet ediyorum” diye konuştu.

Vali Kıraç, EXPO 2020 adayı İzmir’in 2023’e kadar on yıllık bir süre için yapılacak bölge planının önemine dikkat çekerek, şöyle dedi: “2014-2023 İzmir Bölge Planı, herkesin ilgili ve sorumlu olduğu, bir şekilde sonuçlarından yararlanacağı ve etkileneceği bir çalışmadır. Bu nedenle süreç içinde bu çalışmalara katkı, görüş, öneri ve değerlendirmeleriniz önemlidir. Bugüne kadar yapılan teknik analizler plan hedeflerinin oluşturulmasında gerekli altyapıyı sağlayacak, İzmir halkının nasıl bir İzmir hayat ettiği vizyonumuzu ve gideceğimiz yönü belirleyecek, kalkınma ve vatandaş toplantılarında her kesime İzmir’in geleceğine dair söz hakkı verilecektir.” İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can da, planın hazırlanmasında yereldeki aktörlerin katılımını önemsediklerini belirterek, İzmir’in hazırlanacak 2014-2023 İzmir Bölge Planı’nın tüm Türkiye’ye örnek olacağını umduklarını söyledi.

Can, plan hazırlıkları kapsamında Mayıs ayında bir çalıştay ve vatandaş toplantısı da yapacaklarını açıklayarak, şunları söyledi: “2014-2023 dönemi İzmir bölge planı çalışmalarının startını vermek için buradayız. Yereldeki aktörlerin katılımını önemsiyoruz. Değişik zamanlarda değişik aktörlerle toplantılar yapıyoruz. EXPO 2020 adaylığı bizim için önemli. Yeni kalkınma modeli gelişiyor dünyada. Siz kalkınma planlarını sadece yerelde yapamazsınız artık. Kendi bölgenizle birlikte bölgeye yakın yerleri de katmalısınız. Süreci yönetmek çok önemli. İzmir’in örnek olacağına inanıyoruz bu konuda. Türkiye’ye örnek bir plan çıkaracağına inanıyoruz. Cumhuriyetin 2023 yılı hedeflerine varmak üzere öncelikli hedeflerimizi koyacağız bu plana. Mayıs ayında kalkınma çalıştayı ve vatandaş toplantısı yapacağız.” Vali Kıraç ve İZKA Genel Sekteri Can Ergüder'in konuşmalarının ardından İZKA Planlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Sibel Ersin, plan kapsamında İzmir Kentsel Pazarlama Stratejisi kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi

Kaynak: İHA