Sanal Devriye Hayat Kurtardı

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kendini yenileyen Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü, "sanal devriye" ile hem suçlularla mücadele ediyor hem de hayat kurtarıyor.

Sanal Devriye Hayat Kurtardı
Hızla yaygınlaşan internet, dolandırıcıların ve suç işleyenlerin de yeni sahası haline geldi. Daha önce vatandaşları yüz yüze ya da telefonla dolandıran zanlılar, artık internet üzerinden de dolandırıcılığa başladı.

Bu kapsamda Türkiye genelinde internet üzerinden mağdur olan çok sayıda vatandaş, illerinde emniyete giderek başvuru yaptı. Bunun üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü, toplantı yapıp internet üzerinden işlenen suçlara ayrı bir birimin bakmasına karar verdi. Yaklaşık 11 ay önce Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü kuruldu. Polis son teknolojiyi kullanarak internet üzerinden dolandırıcılık, tehdit, cinsel saldırı gibi suçlara bakmaya başladı.

Polisin internet üzerinden suçluları aramasıyla yeni bir polisiye terim olan "sanal devriye" ortaya çıktı. Daha önce sokak sokak gezen polis, bu kez internet üzerinden savcılıktan alınan izinle sosyal paylaşım sitelerinde sörf yapmaya başladı.

Polis gelen ihbar ya da mağdurun başvurusu üzerine savcılıktan alınan izinle internet üzerinden mağduriyetin giderilmesi için zanlıyı arama ya da delil bulmaya başladı.

Nasıl ki gerçek devriye alınan izinle şafak vakti ev, araç ve iş yerinde arama yapıyorsa, sanal devriye ekipleri de bilgisayar başında zanlının girdiği siteleri, sosyal paylaşım sitelerini didik didik arayarak onun suç işleyip işlemediğini kontrol etmeye ve delil aramaya başladı.

Bu kapsamda Adana'da da Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü kuruldu. Başına bilişim konusunda uzman Emniyet Müdürü Ömer Coşkun getirildi.

Coşkun, müdürlüğün açılmasının üzerinden 11 ay gibi kısa süre geçmesine rağmen 2 bin mağdurun başvuru yaptığını belirterek, "Teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte internet üzerinden suç oranı bir hayli arttı. Bu nedenle oluşturulan bilişim suçları ile mücadele için normal devriyelerimiz yanında sanal devriyemiz de sanal ortamda suçluları takip ederek suçla mücadelemizde bizlere yardımcı olmaktadır. Yapılan bir ihbar veya suç işlenmesinden sonra sanal devriyemiz sanal ortamda geçmişe dönük araştırma yaparak, tespit ettiği suçluları gerçek devriyelere bildirerek adalete teslim etmektedirler. Ayrıca çocuk pornosu ve çocuk istismarı ile mücadele uluslararası düzeyde devam etmekte olup, İnterpol üzerinden gelen bilgileri sanal devriyemiz titizlikle takip ederek suçluları gerçek devriyelerimize yakalatarak adalete teslim etmektedir" dedi.

Coşkun, sanal devriyenin suç araştırmasının yanında yapılan her türlü ihbarı titizlikle değerlendirdiğinin altını çizerek şöyle devam etti: "Geçtiğimiz haftalarda genç bir arkadaşımız emniyetin mail adresine ‘ben intihar edeceğim' diye mail atmış. Mail isimsiz geldiği için şahsa ulaşılamadığından dolayı bizden yardım istediler. Bunun üzerine savcılıktan alınan izinle sanal devriyemizin yapmış olduğu çalışmalar sonucu kısa sürede gencimizin annesine E.A’ya ulaştık. S.A. ismindeki genç kardeşimiz kısa bir süre önce kız arkadaşından ayrıldığından dolayı bunalıma girdiğinden çok kötü durumdaydı. Aile ile yaptığımız görüşmeler sonucu genç kardeşimizi intihar etmekten vazgeçirip, ruh sağlığı hastanesinde psikolojik tedaviye başlamasını sağladık. Son görüşmemizde artık intiharı düşünmediğini, iyi olduğunu belirterek, kendisiyle yakından ilgilenen polislere ve özellikle de sanal devriyedeki arkadaşlarımıza teşekkür etti. Bir bakıma sanal devriyemiz hayat kurtardı diyebiliriz. "
Kaynak: İHA