Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin'den Açıklama

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ''Yaşanan değişim ve gelişimde, bağımlılıkla ilgili gençleri bekleyen sorunlar çoğalıyor. O yüzden hepimizin üzerinde çok büyük sorumluluk var'' dedi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nin, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın katkılarıyla hazırladığı ''İstanbul'daki Resmi İlköğretim Okullarının Yeşilay Kulüpleri Aracılığıyla Madde Bağımlılığı Mücadelesi Projesi''nin değerlendirme toplantısı, Sepetçiler Kasrı'nda yapıldı.

Toplantıda konuşan Şahin, günümüzde değişen dünyanın iyi analiz edilmesi gerektiğini belirterek, bir yandan tüketim toplumunun had safhaya çıktığı, diğer taraftan da açlıkla mücadele eden milyonlarca çocuğun öldüğü, eğitim alamadığı bir çağda yaşandığını söyledi.

Türkiye'yi dünyada konumlandırırken küreselleşeceklerini, açık toplum olacaklarını, dünyanın gelişimini yöneteceklerini belirttiklerini aktaran Şahin, ülkede son 10 yılda önemli bir gelişim ve değişim yaşandığını vurguladı.

Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde ülkenin kaynaklarının önemli ölçüde büyüdüğünü anlatarak, insan odaklı sosyal politikaları güçlendirdiklerini kaydetti.

''İnsanı yaşat ki devlet yaşasın'' anlayışının temsilcileri olduklarını aktaran Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Nasıl bir insan yaşatacağız, devleti nasıl yücelteceğiz deyince, aklen, manen, bedenen, fikren, kendi içinde bir bütünlüğü olan bir nesil... Koyduğumuz hedefe ulaşmak için, aslında dünyada bu kadar tsunamiye rağmen, güçlü ailevi değerlerden ve inançlardan dolayı en az zararla süreci yönetiyoruz. İnanç değerlerimize göre bedenimiz bize emanet. Toplumumuzla insanlığı korumakla görevliyiz. Yaşanan değişim ve gelişimde, bağımlılıkla ilgili gençleri bekleyen sorunlar çoğalıyor. O yüzden hepimizin üzerinde çok büyük sorumluluk var. Özellikle koruyucu ve önleyici tedbirin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bakanlık olarak önce bu tedbirleri almakla sorumluyuz. Yeni bir sisteme geçiyoruz, yapmaya çalıştığımız; talep olmadan arzı vatandaşa götürmek.''

Bakan Şahin, bu kapsamda Karabük ve Kırıkkale'de yapılan pilot uygulamaların başarılı sonuçlar verdiğini aktardı.

Şiddet, ensest, alkol gibi sorunlarla mücadelede mali yardımların sorunları küçültmek yerine büyüttüğünü anlatan Şahin, tedavi edilmeden para alınınca evde şiddetin de arttığını söyledi.

Şahin, kötü alışkanlıkların önlenmesi konusunda birçok bakanlıkla ortak çalışma yürüttüklerini anlatarak, ''Zaman işbirliği zamanı. Tek başına bir şey yapmakla başarıya ulaşılacak zaman değil'' dedi.

-''İyi bir izleme mekanizması olmalı''-

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bağımlılıktan kurtarmak için Ankara Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi'nde tedavi gören hastaların yüzde 47'sinin bir yıl sonra yeniden geldiğini, bunun ciddi bir izleme mekanizması kurulamamasından kaynaklandığını dile getirerek, sorunun çözümü için iyi bir izleme mekanizması olması gerektiğini vurguladı.

Güçlü bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Şahin, ''Önce bilimsel bir çalışma yapmamız gerekiyor. Her türlü tehlikeyi görüp tedbirleri önceden almak zorundayız. Şunu biliyor ve inanıyoruz ki, yurt dışına çıktığınızda bir gerçek var; bu ülke herhangi ülke değil, üzerimizde büyük sorumluluk var ki, Pakistan'da, Somali'de bunu görüyorsunuz. BM'nin başındaki kişi, yaptığımız görüşmede, 'Türkiye'nin içinde bulunmadığı hiçbir projeyi başarıyla tamamlayamıyoruz, hiçbir kararı çıkartamıyoruz' dedi.

Kendi kapısının önünü temizlemeyen ülke, başka ülkenin derdine derman olamaz. Bunu başarabilecek güçlü altyapımızı oluşturmalıyız'' değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Şahin, 2023 ve 2071 yılı hedeflerine işaret ederek, bu doğrultuda örnek yerli modellerin oluşturulması gerektiğini söyledi.

Muhabir: Hatice Şenses - Nurhan Çorlu

Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
Kaynak: AA