Bm Genel Sekreteri'nin İrak Özel Temsilcisi Kobler Açıklaması

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Martin Kobler, Suriye'deki şiddetin ciddi bir biçimde Irak'a sıçrama potansiyeli taşıdığını söyledi.

Güvenlik Konseyi'ne Irak'taki Son durum hakkında sunum yapan Kobler, ülkenin batı bölgelerinde halkın yönetime duyduğu hoşnutsuzluğu göstermek için sokaklarda olduğunu belirtti.

Irak Hükümeti'nin halkın taleplerini yerine getirmek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğini dile getiren Kobler, ''Göstericiler kendilerinin dışlandığını ve korumasız kaldığını hissediyor. Protestocular gün geçtikçe daha sert konuşmaya ve radikal çözüm önerilerini dillendirmeye başlıyor'' dedi.

Kobler, işkence ve mezhepsel dil kullanımının artışına işaret ederek, hükümet ile göstericilere sükunet ve itidal çağrısı yaptıklarını bildirdi.

Irak'ta gruplar arasındaki güvensizliğin giderilmesi gerektiğine de değinen Kobler, Irak'taki her etnik ve sosyal grubun terörist saldırılara maruz kaldığını vurguladı.

Kobler, kasım ayından bu yana bin 300 sivil ile 591 güvenlik görevlisinin terörist saldırılarda öldüğünü, 3 bin 90 sivil ile bin 2 güvenlik görevlisinin yaralandığını ifade etti.

Martin Kobler, ''Teröristler mezhep temelli çatışma çıkarmayı ve kurulma aşamasındaki istikrarı bozmayı amaçlıyor. Bütün Iraklı liderler ve dini otoritelere kanın durması için seslerini yükseltme çağrısı yapıyorum'' diye konuştu.

Irak'ın birbiriyle ilişkili önemli sorunlarla yüz yüze olduğuna dikkati çeken Kobler, ''Suriye'deki şiddetin çok ciddi bir şekilde Irak'a sıçrama potansiyeli var. Bu ihtimal Irak'ın 10 yıllık kazanımlarını tehdit ediyor'' dedi.

Muhabir: Mustafa Keleş

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA