Adana'da Nesli Tükenmekte Olan 71 Saz Kedisinin Varlığı Belirlendi

Dünya genelinde nesli tükenmek üzere olan hayvanlar arasında yer alan saz kedileri için Türkiye'de de çalışma başlatıldı.

WWF-Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı desteği ile yaptığı çalışmada, Adana'nın Akyatan Yaban hayatı Geliştirme Sahası'nda 71 yetişkin saz kedisinin varlığını belirledi. Sazlık alanlarda yaşayan saz kedileri; kuş, tavşan, kemirici, yılan, kertenkele ve bazen de leşlerle besleniyor. WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem, iki yıllık çalışmanın ilk yılında tespit ettikleri saz kedisi sayısının 44 olduğunu ve 2012 yılı sonu itibarıyla bu sayının 71'e ulaştığını açıkladı.

Alanda 3 bin 138 adet görüntü alınarak saz kedilerinin tespit edildiğini anlatan Sedat Kalem, "Bu sayı arazinin saz kedileri açısından önemli olduğu bilinen noktalarına yerleştirilen 12 fotokapan aracılığıyla, 16 farklı istasyonda, 3 bin 138 adet görüntü elde edilerek birey sayısı ortaya çıkarıldı. İkinci yıl ise 38 saz kedisi daha tespit edildi. Ancak 11 saz kedisinin yeniden sayılma ihtimali belirlenerek, 2012 yılı sonu çalışmalarına göre bölgede 71 saz kedisinin yaşam sürdüğüne karar verildi.

" dedi.

Saz kedilerinin avcılık ve yaşam alanlarının tahrip edilmesi gibi nedenlerden ötürü neslinin tehlike altında olduğunu aktaran Kalem, şu bilgileri verdi: "Yavruları, diğer saz kedileri, çakal, kuyruk süren ve domuzlar tarafından avlandığı için yaşama şansları düşük. Saz kedisi, avladığı hayvanlar nedeniyle doğadaki önemli ve faydalı türlerden biri. Ülkemizde Ege, Orta Anadolu, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde çok nadir olarak yaşıyor. Zaten çok yetersiz olan saz kedilerinin yaşam ve beslenme alanları, insan etkisiyle giderek daralıyor. Avcılık, doğal yaşam alanı kaybı, bataklıkların tarım alanına dönüştürülmesi, kemirgenlerle mücadele sonucu avlandığı hayvanların azalması gibi nedenlerle saz kedisi Türkiye'de nesli tehlike altında bulunan türler arasında yer alıyor.''