Türkmenistan, Güney Asya’ya Dogalgaz Taşıyacak Tapi Projesini Hızlandırıyor

Türkmen gazını, Güney Asya’ya ulaştıracak Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesi gündemde tutuluyor.

Türkmen yönetimi, bu projenin hızlandırılması için büyük çaba harcıyor. TAPİ projesi en son geçtiğimiz hafta sonu yapılan Türkmenistan Bakanlar Kurulu toplantısında değerlendirildi. Devlet Başkanı Yardımcısı ve Türkmenistan Enerji Kaynakları Kullanma ve Yönetme Ajansı Başkanı Yahşigeldi Kakayev, TAPİ projesi ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Türkmen yetkili, proje ile bizzat ilgilenecek bir özel şirket kurma yönünde bir çalışma yapıldığını söyledi.

Projeye katılan diğer ülkelerin de bu çalışmayı desteklediğini söyleyen Kakayev, bu şirketin TAPİ projesinin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi için somut meseleler için uğraş vereceğini ifade etti.

Türkmen yetkili Kakayev, önümüzdeki günlerde TAPİ projesine katılan ülkelerin teknik heyetinin Aşkabat’ta bir araya geleceğini ve şirketin tüzüğü konusunda fikir teatisinde bulunulacağını belirtti.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, TAPİ projesinin son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, bu projenin ekonomik getirileri yanı sıra bazı sosyal sorunlar için de bir çözüm olacağını söyledi.

Türkmenistan’ın bağımsızlığının ilk yıllarında proje haline getirilen TAPİ, 2010 yılında aktif bir hal aldı. Projeye katılan ülke devlet başkanları düzeyinde bir anlaşma imzalandı. Projenin en önemli sorunu Afganistan’daki istikrarsızlık. Ancak, Kabil yönetimi, boru hattının güvenliğini sağlamaya taahhüt ediyor. 2012 yılında Türkmenistan, Pakistan ve Hindistan ile doğalgaz alım-satım anlaşması imzalayarak, projeye ayrı bir önem kazandırdı. Şu aşamada, proje ile ilgili bir konsorsiyum kurulması ve finans kaynağının temin edilmesi yönünde müzakerelere devam ediyor. Proje Asya Kalkınma Bankası tarafından da destekleniyor. 33 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak hattın uzunluğu bin 735 kilometre. Türkmenistan'ın en büyük ve dünyanın 2. en büyük doğalgaz yatağı olan Galkınış sahasında başlayacak olan hat, Hindistan ile Pakistan sınırındaki Fazilka noktasına kadar ulaşacak. 2008 yılındaki verilere göre, projenin maliyeti 7,6 milyar doları bulacak.