Chp'li Tekin: İmralı Süreci İle İlgili Söyleyebileceğimiz Bir Bilgi Yok

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, İmralı görüşmeleri ile ilgili olarak hükümet tarafından bilgilendirilmediklerini söyledi.

Tekin, “Bu konuda da İmralı süreci ile ilgili söyleyebileceğimiz en ufak bir bilgi yok. Bizimle paylaşılmış bir şey yok. Türkiye’nin temel meselesini konuşuyorsunuz ama ana muhalefete bilgi vermeyeceksiniz. AKP’nin klasik anlayışı. Umut ediyorum ki süreci doğru götürürler. Ama hiç zannetmiyorum.” değerlendirmesinde bulundu. Gürsel Tekin, İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Ankara Hilton Otel’deki Siyaset Akademisi Sertifika Töreni’ne katıldı.

Tekin, program öncesinde basın mensuplarının gündeme dair sorularını cevapladı. Devam eden İmralı görüşmeleri ve BDP’li heyetin İmralı’yı ziyareti ile ilgili olarak, “CHP olarak sürecin başından beri iyi niyetimizi hep ortaya koyduk. Ama ne yazık ki bu kadar önemli bir sorunun asgari düzeyde grubu bulunan siyasi partilerle paylaşılmaması doğrusu büyük bir eksikliktir." dedi.

“UMUT EDİYORUZ Kİ SÜRECİ DOĞRU GÖTÜRÜRLER”CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görüşmelerin İmralı diye tanımlanmasına gösterdiğini tepkinin hatırlatılması üzerine Tekin, "Tabi bir tanım koyacaksınız. Yani bu mahcubiyet, bu korku böyle bir şey olabilir mi? Ne demek ada dediğiniz, bir coğrafya tarif ediyorsunuz. O açıdan tanımını bile koyamadığınız olayın çözümü nedir, doğrusu merak ediyorum. 2009 yılında da biliyorsunuz, yine bir tanım krizi olmuştu. Kardeşlik projesi vesaire derken 1 yıl adı bile konulamadı. Umut ediyoruz ki süreci doğru götürürler.” CHP olarak beklentilerinin iç barış olduğunu aktaran Tekin, bunu dikkatle ve yakından izlediklerini bildirdi. “YENİ ANAYASA MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”Yeni anayasa çalışmalarına da değinen Tekin, şu ifadeleri kullandı: “Sayın Başbakan ve AKP yetkililerin hızına yetişmek mümkün değil. Yeni bir anayasa süreci son derece iyi niyetle başlarken, yeni anayasa sürecini sabote etmek için hemen hemen her ay bir yetkilinin açıklaması var. Doğrusu biz bunu ciddiye almıyoruz. Bizim beklentimiz daha evrensel bir hukuk sistemini hayata geçirmektir. Bizim yeni anayasadan beklentimiz, Başbakan’ın makamı değil. 74 milyon insanımızın kendisini daha huzurda hissedebileceği bir anayasadır. O açıdan bizim beklentimiz ve AKP’nin beklentisi aynı değil. AKP masadan kalkabilir ama biz Türkiye’de daha özgürlükçü bir anayasa ihtiyacı olduğu inancı içindeyiz. O mücadelemiz devam edecektir.”“TBMM BAŞKANI ÇİÇEK, SÜRECİN PATRONU”Yeni anayasa çalışmaları ile İmralı görüşmelerinin paralel yürütüldüğü eleştirilerine de katılmadığını vurgulayan Tekin, yeni anayasadaki tartışmanın daha İmralı süreci başlamadan önce Başbakan’ın makamı, mevkii ne olacak tartışmaları ile başladığını savundu. Anayasa çalışmaların yürüdüğünü ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in bu sürecin patronu olduğunu belirten Tekin, Çiçek’in çok ciddi deneyime sahip bir siyasetçi olduğunu, bu beklentinin hayal kırıklığına uğratacağını düşünmediğini dile getirdi. KÖPRÜ VE OTOYOL İHALESİNİN İPTALİNE TEPKİTekin, köprü ve yol ihalesinin iptali ile ilgili olarak ise “Tanzanya gibi bir ülkede yaşadığımız için sadece köprü ihalelerinde değil, bütün ihaleleri gözden geçirdiğinizde tamamen denetimsiz ve kuralsız başka bir moda.” şeklinde konuştu.

“MEDYAYA TEPKİ: SANKİ 2014 YEREL SEÇİMLERİNE SADECE CHP GİRECEKCHP’nin yerel seçim çalışmalarının sorulması üzerine Tekin, medyaya tepki göstererek, “Sanki 2014 yerel seçimlerine sadece CHP girecekmiş gibi. İnşallah seçimlere sadece CHP girer de diğer partiler her halde girmiyor. Yani bu klasik soru bin kez soruldu. CHP’nin birinci önceliği büyük kentlerdeki talanı durdurmaktır. Sayın Bayraktar, televizyona her çıktığında kentsel dönüşümün şirinliklerini anlatıyor. Şimdi Sayın Bayraktar’a bir sorum var; ‘Sadece İstanbul’a 2 bin, 3 bin plan tadili yaparak kenti nasıl dönüştüreceksiniz?’ Bu sorunun cevabını istiyoruz. Biz öncelikle kentlerin talanının durdurulmasını istiyoruz. Onu tartışalım, CHP’de belediye başkanlığı yapacak binlerce arkadaşımız var.” şeklinde cevap verdi. MUSTAFA SARIGÜL SORUSUNA CEVAP VERMEDİBir gazetecinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün adaylığını koyması halinde destek verip vermeyeceği yönündeki soruya da “Çok teşekkür ediyorum. Başka sorunuz var mı?” diyerek soruyu geçiştirdi.