Çü'de 'Maden İşletmelerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu'

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından "Maden İşletmelerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu" düzenlendi.

ÇÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Mithat Özsan Amfisi'nde gerçekleştirilen, 485 delegenin katıldığı ve 30 bildiri sunulan sempozyumda, bilim insanları ve sektör temsilcileri, son yıllardaki bilimsel araştırma ve teknolojik gelişmeleri tartıştı.
ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Fenercioğlu, sempozyumun açılışında, doğadaki en değerli varlığın insan olduğunu belirterek, "İnsan dışında kalan tüm canlı cansız varlıkların değerini takdir edecek ve bunlardan yararlanacak olan yine insandır. İnsan değerlidir ve korunması gerekir. Konu bu yönüyle ele alındığında işçi sağlığını koruma ve güvenli ortam yaratma konusunda yatırım yapılması yasal zorunluluk olmanın ötesinde, insani bir görev ve sorumluluktur" ifadelerini kullandı.
İşçi sağlığının korunması konusunun sadece bedensel değil, ruhsal sağlığı da kapsadığını vurgulayan Fenercioğlu, şunları kaydetti:
"Madencilik, doğada var olan kıymetli bir unsuru tespit ettikten sonra onu bulunduğu ortamdan uzaklaştırma, bir bakıma doğal yapıyı bozma işidir. Toprağı, suyu, havası, bitkisi, hayvanı ve insanıyla doğanın bir denge üzerinde kurulu olduğu göz ardı edilerek yapılacak bir madencilik faaliyetinde, üretimin sürdürüldüğü sırada ve üretimin tamamlanmasından sonraki sürede o yörenin yakınında veya uzağında yaşayan insanların da sağlığının ve güvenliğinin büyük zararlar göreceği kaçınılmazdır. Dolayısıyla konunun 'işçi sağlığı ve iş güvenliği' ile sınırlı kalmayıp, 'çevre sağlığı ve güvenliği' ile ele alınması gerekmektedir."
Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun ise ülkelerin üretim politikalarının oluşturulmasında ve uygulanmasında ekonomik hedeflerin gerçekleşmesi ve ekonomik gelişimin sağlanmasında en önemli faktörün, sorunsuz ve sağlıklı işleyen çalışma hayatı olduğunun kaydetti.

Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit de sendika olarak maden işçilerinin daha sağlıklı, güvenli iş ortamında, emeklerinin karşılığını alarak çalışması için çalıştıklarını belirterek, eğitim etkinlikleri başta olmak üzere yapılacak çalışmalarda sektördeki meslek örgütleri ve kuruluşlarla işbirliği ve dayanışma içinde olacaklarını bildirdi.
Sempozyumda, bilim insanı ve sektör temsilcileri çeşitli konularda sunum yaptı.
Kaynak: AA