Diyarbakır'da 'Aile Danışmanları' Yetiştirilecek

Diyarbakır'da "aile danışmanları" yetiştirilecek.


Aile ve Sosyal Politikalar ile Adalet Bakanlığınca yürütülen "zorunlu aile danışmanlığı" uygulamasına işlerlik kazandırmak ve istihdama destek vermek amacıyla Dicle Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezinde bu ay sertifika programı açıldı.

Örgün ve uzaktan eğitim şeklinde yürütülecek eğitim 300 saat teorik, 100 saat süpervizyon, 40 saat canlı vaka ve 25 saat araştırma olmak üzere 465 saatten oluşacak.

- "Evlilikler kurtarılabilir"

DÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün, Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre geçen yıl ülkede 120 bin çiftin boşandığını belirterek, bölgenin ise evlilik ve aile kurumuna verilen değerin önemini korumasına rağmen, yaşanan sosyal çalkantılardan nasibini aldığını söyledi.

Bir taraftan isteğe bağlı veya zorunlu göçler sonucu kent yaşamına ayak uyduramayan ailelerde yaşanan sorunlar devam ederken, diğer taraftan da değişen veya değiştirilen aile değerleri sonucunda özellikle yeni evli çiftlerde yeni sorunların baş gösterdiğine dikkati çeken Eyigün, bunun da boşanmayla sonuçlandığını belirtti.

Eyigün, bölgede yaşanan şiddet sarmalının ve buna bağlı oluşan ileri düzeydeki işsizlik oranlarının da aileyi ciddi boyutta sarstığını vurgulayarak, şöyle dedi:

"Bu sosyal felakete karşı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca 'zorunlu aile danışmanlığı', 'boşanma süreci danışmanlığı' ve 'aile eğitimleri' gibi uygulamalar devreye girdi. Üniversitemiz bünyesindeki Uzaktan Eğitim Merkezinde verilecek 'zorunlu aile danışmanlığı' sertifika programı kapsamında aile danışmanları yetiştirilecek. Aile hayatını güçlendirmeye ve korumaya yönelik düşünülen bu uygulama yakın bir zamanda meyvesini verecek. Çünkü boşanmaların yüzde 40'ı evliliğin ilk beş yılında ve geçimsizlik nedeniyle gerçekleşiyor. Bu da bize, çiftlerin ilk yıllarda birbirlerini tanıyamamaktan ve evliliğin getirdiği sıkıntılarla başa çıkamamaktan kaynaklanan sorunlar yaşadığını gösteriyor. Bu evlilikler kurtarılabilir. Bunun için de çiftlerin profesyonel danışmanlardan hizmet alması gerekir."

- Sınırlı sayıda kayıt imkanı

Prof. Dr. Eyigün aile danışmanları yetiştirmek için açtıkları programın özelliğinden dolayı örgün eğitim ve uzaktan eğitim şeklinde yürütüleceğini ifade ederek, eğitimlere sınırlı sayıda kayıt alınacağını belirtti.

Programın, toplumun temel yapı taşı olan ailenin daha sağlıklı, huzurlu ve mutlu olabilmesini sağlamak, aileyi oluşturan bireylerin problemlerinin ana kaynağına inerek, bilimsel, kültürel ve psikolojik yönlerini araştırmak, bunları ortadan kaldıracak donanıma sahip kişilerin yetiştirilmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Eyigün, şunları kaydetti:

"Aile içinde bireyler arasında sorunlar olabileceği gibi, tüm aileyi etkileyen ölüm, kronik hastalık, bir aile bireyinin evden ayrılması ve benzeri yaşananlarda da aile bireylerinin bunlarla baş edebilmesinde gerekli profesyonel desteği sağlayacak meslek elemanı yetiştirmeyi hedefliyoruz. Aile bireylerinin birbirlerini daha iyi anlamalarını, belirgin ve esnek sınırlar çizebilmelerini sağlayacak yeni beceriler kazanmalarını istiyoruz. Eşler arasındaki sorunların çocuğu etkilemesi veya çocuğun yaşadığı fiziksel, psikolojik, eğitim sorunlarının aile içi dinamikleri etkilemesi kaçılmazdır. Yaşanan bu sorunların çözümünde aile bireylerine psikolojik destek vermek, aile içi iletişimi güçlendirmek, aile bireylerini birbirlerine duyarlı olmalarını sağlamakta aile danışmanlığı son derece önemlidir. Aile danışmanlığı sertifika programının amacı ülkemizin değişik illerinde aile danışmanlığı merkezlerinde hem de özel kurumlarının ihtiyaç duyduğu aile danışmanlarını yetiştirmektir."

Prof. Dr. Eyigün, sertifika programının 300 saat teorik, 100 saat süpervizyon, 40 saat canlı vaka ve 25 saat araştırma olmak üzere 465 saatten oluşacağını ifade ederek, programa yönetmelik gereği sadece sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık, rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarında en az dört yıllık lisans programlarından mezun olanların başvurabileceğini belirtti.

Kaynak: AA