Ak Parti Kayseri Milletvekili Tamer'in Dünya Engelliler Günü Mesajı

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeni ile ilgili bir mesajı yayımladı.


Tamer, mesajında, Dünya nüfusunun yaklaşık %15’inin yani, bir milyardan fazla kişinin çeşitli engellilik durumuna sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:
"110 -190 milyon insan fonksiyonlarda ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Engellilik oldukça çeşitlilik göstermekte, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısı da artmaktadır. Savaşlar, trafik kazaları veya afetler de engellilik nedenlerindendir.

Tüm dünyada engellilik konusu evrensel normlara oturtulmuş ve devletlere önemli sorumluluklar yüklenmiştir. 1982 yılında hazırlanan Birleşmiş Milletler Engellilik Kişilerin Hakları Sözleşmesinde “herhangi bir ayrım yapılmaksızın engelli kişilerin en yüksek sağlık hizmeti standardına ulaşma hakları” vurgulanmıştır.

Ülkemizde ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engellilerin oranı % 2,5 iken süreğen hastalığı olanların oranı % 9,70 bulunmuştur. Altı ve daha yukarı yaştaki kişilerden okuma yazma bilmeyenlerin oranı ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engellilerde % 36,33 iken süreğen hastalığı olanlarda % 24,81’dir. Yaklaşık 8,5 milyon kronik hasta ve engelli,yapılı çevrede hareketliliklerini kısıtlayan çok sayıda engelin ve uygun olmayan düzenlemelerin bulunması nedeniyle toplumsal hayata katılımda sorunlar yaşamaktadır.

Engelli bireyler mümkün olan en iyi sağlık seviyesine sahip olabilmek için kaliteli sağlık hizmetlerinden, tedavilerden ve sağlık teknolojilerinden, toplumun diğer bireyleri ile eşit bir şekilde faydalanma hakkına sahiptir. Bazı durumlarda engelli bireyler, yaşam kalitelerini iyileştirebilmek için bazı yeni ve özel sağlık hizmetlerinden faydalanmak durumundadır.

Sağlık hizmetleri planlanırken ve sunulurken, yaşlı nüfus ve yaşlılarla ilgili olabilecek sağlık sonuçları ile özürlü bireylerle ilgili gelişmeler dikkate alınmalıdır. Bu nedenle sağlık alanında yeni politikaların ve stratejilerin geliştirilmesine öncelik verilmelidir.

Bütün sağlık çalışanlarının, engelliliğin sadece tıbbi yönüne odaklanmaması, sosyal ve insan hakları modeli hakkında da bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Ülkemizde engellilere yönelik eğitim, istihdam, rehabilitasyon, yardımcı cihaz ve özel teçhizatlı araç temini, evde bakım, yaşlı bakım parası vb. sosyal hizmetlerin verilmesinde başlangıç kriteri engelli sağlık kurulu raporu engel oranı ve ağır engellilik durumudur.

Halkımızın sağlık düzeyini yükseltmek ve geliştirmek için bedensel, zihinsel, sosyal ya da ekonomik koşulları nedeniyle özel ihtiyacı olan insanların (yaşlı, engelli,aile içi şiddete maruz kalan kişiler, sokak çocukları vb. gibi) korunması ve kendi ihtiyaçlarına uygun sağlık hizmetlerine kolay erişebilirliğin artırılmasına yönelik faaliyetlerimiz devam etmektedir.

Ülkemizin tamamını içine alan uygulama ile 220.772 hastaya, evde sağlık hizmeti birimlerimizin ev ziyaretleri ile hizmet sunulmuştur.

Engelliliğin önlenmesinde, engellilere karşı gerekli tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunulmasında, bireylerin engellilikle ilgili farkındalığının artırılmasında ve engellilerin kendi haklarının bilincine varmasında, sağlık sektöründen, eğitim sektörüne kadar pek çok sektörün işbirliği içinde olması çok önemlidir.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm engellilerin, Dünya Engelliler Günü'nü kutluyor ve yaşamlarının aileleri ile birlikte huzur içinde geçmesini temenni ediyorum."
Kaynak: İHA