'Jinekolojik Onkoloji Sempozyumu” Düzenlendi
Malatya’da Jinekolojik Onkoloji Sempozyumu düzenlendi.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı ile Türk Jinekolojik Onkoloji Derneğinin işbirliğiyle düzenlenen “Jinekolojik Onkoloji Sempozyumu” Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı.
Çok sayıda bilim insanının katıldığı sempozyumun açılışında, İnönü Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Ayhan ve İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ilgın Türkçüoğlu da hazır bulundu.
Sempozyumda konuşan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik İnönü Üniversitesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi ile ilgili bilgiler verdi. Rektör Prof. Dr. Çelik, “39 yaşında olan İnönü Üniversitesi bugün itibariyle 33 bin 500 öğrenciye sahiptir. Üniversitemizde, değişik ülkelerden yaklaşık 600 yabancı uyruklu öğrenci ve 39 yabancı uyruklu öğretim üyesi bulunuyor. Sağlık ağırlıklı bir üniversite olarak bilinen Üniversitemiz, diğer alanlarda da önemli başarılar kaydetmektedir. En çok diş ünitesine sahip olan ve bu noktada, ülkemizin önde gelen merkezleri arasında yer alan Diş Hekimliği Fakültemizin başarılı çalışmaları, Karaciğer Nakli Enstitüsü ve yapımı devam eden Karaciğer Nakli Hastanesi ile tek organa ait sağlık hizmeti noktasındaki gelişmelerle uluslararasılaşan başarılara imza atmaktayız. Ülkemizde bulunan birçok üniversite hastanesi önemli ekonomik sıkıntılar yaşarken, bizde böyle bir sıkıntı olmadığı gibi, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 27 milyon TL’lik sağlık yatırımını ise öz kaynaklarımızdan elde ettiğimiz gelirlerle karşılamış bulunuyoruz. Tabii ki üniversiteler her alanda başarı elde etmek için uğraşmamalıdır. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde de bu böyledir. Her üniversite belli bazı alanlara yoğunlaşırsa ancak genel bir başarı elde edebilir. Bu noktada biz, organ naklinde tanınan bir merkez olmak için gayret sarf ediyoruz ve değişik ülkelerden başarılı birçok üniversite ile karşılıklı işbirliği içerisindeyiz. Hatta değişik ülkelerden merkezimize gelen yabancı hekimlere burada eğitim hizmeti de vermekteyiz” dedi.
Üniversitelerin idealist üniversiteler olması gerektiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, idealist bilim insanı ruhuyla ancak başarılı olabileceğimizi belirtti ve bunun yanında sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmemiz gerektiğini sözlerine ekledi. Bu düşüncelerden hareketle geliştirilen sosyal sorumluluk projeleri ile Malatyalı işadamlarından yaklaşık 45 milyon TL katkı aldıklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Çelik, bunun devletin verdiği desteğin yüzde 35’i kadar olduğunu ifade etti.
Anadolu’daki birçok üniversitenin temel probleminin yerelleşmek, büyük şehirlerdeki üniversitelerin ise temel probleminin tembelleşmek olduğunu kaydeden Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, buna karşılık “Ne yerelleşmeliyiz, ne de tembelleşmeliyiz” sözlerini kullandı.
Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Ayhan ise temel amaçlarının kanser ve kanserin erken tanı ve tedavisi olduğunu ifade etti.
25 yıl önce kurdukları derneğin amacının hekimlerin ayağına giderek oradaki bilgileri paylaşmak ve yeniliklerle neleri yapabileceklerini ortaya koymak olduğunu açıklayan Prof. Dr. Ali Ayhan, hangi ülke ya da hangi il olursa olsun, oranın kültürüne en yakın sağlık hizmetini vermekle meşgul olduklarını söyledi.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ilgın Türkçüoğlu da yaptığı konuşmada, bu sempozyumun 2013 yılı içerisinde düzenledikleri üçüncü bilimsel etkinlik olduğunu ve bilgi paylaşımları noktasında bu tür etkinliklerin hem genç hekimler hem de alanın profesyonel hekimleri açısından önemli olduğunu vurguladı.
Yapılan konuşmaların ardından sempozyum oturumlarına geçildi. Dört oturum hâlinde yapılan sempozyum sunumlarında, serviks kanseri ve preinvazif lezyonlar, endometrium kanseri ve endometrial hiperplaziler, andeksiyal kitlelere yaklaşım gibi konular ele alındı.