Gökova Körfezi'ndeki Koruma Alanlarında Balık Arttı, Gelir Yükseldi

Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları (DKKA) Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi'nde tekne başına elde edilen gelirin 1.5 kat artış gösterdiği bildirildi.

Deniz ve Kıyı Koruma Kurulundan yapılan açıklamada, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında elde edilen sonuçların, Deniz ve Kıyı Koruma Alanları'nın önemini bir kez daha ortaya koyduğu belirtildi.
Açıklamada, sağlıklı denizlerin, türlerin ve yaşam alanlarının göstergesi olan DKKA'ların etkin bir yönetim ile yerel ekonomi ve kültürel değerleri desteklediği, bunların gelecek nesillere aktarılmasını sağladığı kaydedildi.
Deniz koruma alanlarının geniş bir denize hizmet ve ürünler yelpazesi sunarken, sağladıkları faydalarla da alanlarda yaşayanların bireysel ve sosyal refahına katkıda bulunduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Gökova ÖÇK Bölgesi'nde, proje kapsamında ilan edilen 6 balıkçılığa kısıtlı alanı, yöredeki kıyı balıkçıları arasından seçilen deniz korucuları denetliyor. Bu uygulama sayesinde İngiliz Limanı bölgesindeki balıkçılığa kısıtlı alanlarda yapılan sayımlara göre, genç lahosların sayısı yaklaşık 18 kat artış gösterdi. Gökova ÖÇK Bölgesi'nde balıkçılığa kısıtlı alanların ilanından önce tekne başına elde edilen aylık gelir yaklaşık bin 500 lira iken, bu miktar ilandan üç yıl sonra yaklaşık 2 bin 300 liraya yükselerek 1.5 kat artış gösterdi."
Kaynak: AA