Emniyetli Yolculuğun Püf Noktaları

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü, buzlu yollar nedeniyle yaptığı açıklamada sürücüleri uyarırken, emniyetli yolculuğun püf noktalarını anlattı.


Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklama ile kış aylarında soğuk ve yağışlı havalarda trafik kazalarının önlenebilmesi amacıyla sürücülere uyarılarda bulundu. Sürücü ve yolcuların güvenliği ve emniyetli yolculuk için yapılması gerekenlerin püf noktalarının da anlatıldığı açıklamada, “Sürücülerin, hava şartlarının insan, araç ve yol üzerindeki etkilerinin bilmeli ve araçlarını buna göre kullanmalıdırlar. Çünkü görüş, kavrama ve fren uzaklıkları, buna bağlı olarak da duruş mesafesi hava şartlarına göre değişiklik göstermektedir” ifadeleri yer aldı. Açıklamada sürücülerin araç kullanırken dikkat etmeleri gereken hususlar ise şöyle sıralandı:
“Sürücülerin kendi ve başkalarının can güvenlikleri için araç kullanırken mutlaka emniyet kemeri takmalıdır. Karlı ve buzlu yollarda, sürücüler hızlarını, hava ve yol şartlarına göre ayarlamalı, öndeki aracın normal takip mesafesinden daha fazla mesafeden takip etmelidir. Kesinlikle ani fren yapılmamalı ve ani doğrultu değiştirmekten kaçınmalıdır.”
Kış mevsiminde yola çıkmadan araçlarda bakım yapılması gerektiği belirtilen açıklamada, yapılması gerekenler ise madde madde sıralandı. Yapılacak kontroller ve sağlayacağı kolaylıklar şöyle anlatıldı:
“Araçlar yola çıkmadan önce mutlaka antifrizler kontrol edilmelidir. Lastik diş ve derinlikleri ile lastik havalarının kontrolü, buzlu ve kaygan olan yollarda aracın kontrolünü kolaylaştırır. Cam suyu ve silecek lastiklerinin kontrolü ise araç sürücüsüne uygun görüş sağlar. Akü şarj durumu kontrolü, aracın soğuk havalarda kolay çalışmasını sağlar. Fren ve debriyaj balatalarının kontrolü ise olası tehlikelere karşı durma ve duraklama mesafesini kısaltır.

Aydınlatma sistemi ve ampullerin kontrolü, karayolu üzerinde görüşü ve diğer araçlar tarafından görünmenizi sağlar. Araçta bulundurulması gereken zincir, çekme halatı, takoz, yedek ampul gibi malzemelerin kontrolü, yolda kalma durumunda doğabilecek tehlikelerin önlenmesine yardımcı olur.

İlgili ekipler tarafından kar nedeniyle denetlemelerinde arttırıldığı belirtilen açıklamada, araçta zorunlu olarak bulunması gerekenler konusunda şu bilgiler verildi:
“Araçlarda, karlı ve buzlu yollarda yol üzerinde tutunmayı sağlayacak bir çift patinaj zinciri veya kar lastikleri bulunmalıdır. Yolda kalma sırasında aracı çekebilecek çekme halatı, aracın geriye ve öne gitmesini engelleyecek tekerlek takozu da bulunmalıdır. Seyyar lamba veya el feneri, normal hava şartlarında 150 metreden görülebilecek kırmızı ışık veren veya yansıtan reflektif işaret ile ilk yardım seti de olası kaza veya benzeri durumlarda büyük işe yarayacaktır. Dış ışık donanımı için birer adet yedek ampul, yedek lastik (stepne), yangın söndürme cihazı, kriko ve bijon anahtarları da her araçta yer almalıdır.”
Açıklama, yapılacak denetimler esnasında araçlarda zorunlu bulunması gereken malzemelerin eksik olması durumunda, araçların gerekirse trafikten men edileceği, sürücüleri hakkında Karayolları Trafik Kanunu'nun 31. Maddesine istinaden işlem yapılacağı da hatırlatıldı.
Kaynak: İHA