Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Açıklaması

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Organ bağışı yetersizliği ile arzu ettiğimiz noktayı yakalayamadık" dedi.


Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı arasında gerçekleştirilecek ve Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKOK) projesinin ilk adımı olan Uygun Gönüllü Vericilerin Belirlenmesi ve Örneklerin Alınması Protokolü’nü imza töreni düzenlendi.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Organ bağışı herhangi bir nedenle gerçekleştikten sonra birinci dereceden varisler ile hukuku olarak muhatap olma durumuna yönelik bir soru üzerine Bakan Müezzinoğlu, “Organ bağışı yetersizliği ile arzu ettiğimiz noktayı yakalayamadık. Sağlık hizmetini sunmada arzu ettiğimiz noktaya gelemedik. Şuan ki hukuki durumumuz da birici dereceden varis ile muhatap olma durumundayız. Geçtiğimiz yıl bin 450 civarında beyin ölümü gerçekleşmiş organ bağışında olanlarının yakınlarından dolayı bin 150 civarında olan organ bağışında bulunan vatandaşlarımızın organlarını değerlendirememişiz. Bu organ bağışında bulunan vatandaşlarımızın organlarını değerlendirebilseydik bugün belki de iki bin organ bağışını değerlendirebiliriz. Bu konu ile ilgili Adalet Bakanımız ile görüştüm. Hukukçu arkadaşlarımız birlikte çalışıyorlar. Devamında yapılan beyanın geçerliliği konusunda hukuki bir düzenleme yapılabilir mi onu hukukçu arkadaşlarımızın çalışmalarından sonra netlik kazanacak" diye konuştu.

Yapılacak bu düzenlemelerin korneanın dışında olduğunu belirten Bakan Müezzioğlu, “Kornea ile düzenleme bizim torba kanunumuz içinde komisyondan geçti. Torba kanunu genel kurula geldiğinde inşallah yasallaşmış olacak. Buradaki düzenleme kişinin sağlığında olumsuz beyanı yok ise bu kişilerin korneasını almakla ilgili herhangi bir sorunumuz olmayacak. Kornea bir organ değil doku statüsü üzerinden alıyoruz ve bu dokunun kişi ben dokum da olsa vermek istemiyorum beyanının sağlığında yok ise orada ailesinin rızası aranmayacak. Kişinin olumsuz olarak beyanı yoksa biz bu korneaları hukuki olarak alabilmenin yasal düzenlemesi genel kuruldan da geçerse uygulamaya başlayacağız" diye konuştu.

Bakan Müezzinoğlu, Melis Akbaş ile ilgili 'vericilerin doku tiplemesi yapılamıyor' şeklinde haberlerin yer alması üzerine İstanbul Üniversitesi Rektörü'nü aradığını ifade ederek şöyle konuştu:
“'Rektörümüz bu anlamda bütçe yetersizliği nedeniyle son günlerde doku tiplemesi yapamadıklarını dile getirdi. Ancak bir hayırsever vatandaş bulabilirlerse yapabileceklerini ifade ettiler. Ben de kendilerine 100 bin liralık yardım yapacak bir hayırseverin pazartesi bu bağışı yapacağını ifade ettim. Geçtiğimiz pazartesi isminin açıklanmasını istemeyen bağışçımız İstanbul Üniversitesi'ne 100 bin liralık bağışını yaptı. Sağlık Bakanlığı bütçesinden buraya böyle bir bütçe aktarma prosedürümüz yok. Ama o anlamda bizim kamuoyuna söylediğimiz 100 bin liralık yardım bağış olarak yapıldı.”
Melis için uygun donör bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Müezzinoğlu, "Amerika'dan bir donörle ilgili olumlu bir değerlendirme yapıldığını" ifade etti.

Üniversitesi Doku Bilgi Bankası Sorumlusu Doktor Fatma Oğuz ise ''Almanya'da 10'da 9 bir vericisi bulunmuştu, fakat bu vericinin vazgeçmesi üzerine başka ülkede çok daha uyumlu bir vericiden ileri test istemiştik. Geçen hafta sonu öğrendik ki ileri bir uyum seviyesine çıktı. Tedavi eden merkez ve nakil yapacak hekimin de bu vericiyi uygun bulması sonucu vericinin kök hücresinin getirtilme işlemi başlatıldı. Nakil merkezinin uygun gördüğü bir tarih belirlendikten sonra bu işlem gerçekleşecek. Kısa bir süre içerisinde tamamlanacağını düşünüyoruz. Nakil merkezi bu vericiyi uygun olarak değerlendirdi" ifadesini kullandı.

Oğuz, vericinin Amerika’da olduğunu belirtti.

Kaynak: İHA