Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar Gaziantep'te Koruma Altında

Türkiye'nin gündeminde olan nesli tükenen hayvanlarla ilgili Gaziantep Hayvanat Bahçesi, nesli tehlikede olan hayvanları yıllardır özel barınaklarda büyük bir titizlikle koruyor.

Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar Gaziantep'te Koruma Altında

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma ve Hayvanat Bahçesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı, özellikle Türkiye’de bulunan ve nesli tükenmek üzere olan hayvanlar için seferber oluyor. Doğal hayatta avcılar tarafından vurulan birçok hayvan Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde tedavi altına alınırken, nesli tehlikede olan hayvanlar ise koruma altına alınıyor. Özellikle başta vaşak olmak üzere benekli geyik, sırtlan ve kurt gibi nesli tükenmekte olan havyalar için özel barınaklar yapıldı. Büyük bir titizlikle bakımları yapılan hayvanlar burada çiftleştirilerek nesilleri çoğaltılmaya çalışılıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Doğal Hayatı Koruma ve Hayvanat Bahçesi Destek Hizmetleri Daire Başkanı Veteriner Hekim Celal Özsöyler, Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ni öncelikle doğada yakalanan veya yaralanan hayvanlar için kurtarma merkezi olarak kullandıklarını ifade ederek, “Burada tedavi ettiğimiz ve tedaviye cevap veren hayvanlarımızı yeniden doğaya bırakıyoruz. Bunlar genelde avcıların vurduğu geyik, kartal, akbaba ya da şahinler oluyor” dedi.

Özseyler, özellikle nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan hayvanlara özel bir ilgi gösterdiklerini hatırlatarak, “Gaziantep Hayvanat Bahçemizde nesli tükenmekte olan Anadolu vaşakları, sırtlan, kızıl ve benekli geyikler nesli tükenmekte olan hayvanlarımızdır. Özellikle vaşaklar nesli tükenmiş Toroslarda yaşayan hayvanlardır. Vaşaklardan 3 tane bizim hayvanat bahçemizde bulunmaktadır. Bunlardan ikisi dişi biri erkek. Bunların bakımı da ayrıca bir itina gerektiriyor ve bu şekilde hayvanlarımızın bakımını çok hassas yapıyoruz. En önemlisi de bu hayvanlarımıza burada doğal ortama uygun barınaklar yapıyoruz. Bu sayede hayvanların burada çoğalmasını ve nesillerini devam ettirmelerini sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA