Pentagon ve Cıa'nin Kontrolündeki Cezaevleri Raporu Açıklaması

Pentagon ve ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın kontrolündeki cezaevlerinde doktorların ve hemşirelerin, terör zanlılarına yönelik işkenceye ortak oldukları belirtildi.


Açık Toplum Vakfı ve Tıp Enstitüsü'nün iki yıllık çalışmanın ardından yayınlanan raporunda, sözkonusu cezaevlerinde, zanlıların durumlarını izlemekle sorumlu sağlık personelinin, istihbarat toplama ve güvenlik uygulamaları çerçevesinde bu kişilere yönelik "işkenceye ve acımasızca, insanlık dışı ve onur kırıcı muameleye" müdahil oldukları ifade edildi.

Ordu, sağlık, ahlak bilim ve hukuk uzmanlarının oluşturduğu bağımsız bir ekip tarafından derlenen raporda, tutukluların su altında tutularak havasız bırakılması gibi bazı sorgulama yöntemleri şu anda yasakken, sağlık personelinden hala Guantanamo üssündekiler dahil olmak üzere zanlıları zorla beslemeleri istendiği kaydedildi.

Raporda, ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'nden, sözkonusu cezaevlerinde uygulanan tıbbi yöntemler hakkında tam teşeküllü bir soruşturma yapması çağrısında bulunuldu.

- Pentagon ve CIA raporu yalanladı

Öte yandan Pentagon ve CIA ise raporun bulgularını yalanladı.

CIA'nin halkla ilişkiler yetkilisi Dean Boyd, raporun, "ciddi hatalar ve hatalı sonuçlar içerdiğini" savundu.

Pentagon sözcüsü Todd Breasseale, tutsak bakımını eleştirenlerden hiçbirinin, "tutsaklarla görüşmediğini, bu kişilerin tıbbi kayıtlarına ya da Guantanamo üssündeki prosedürlere fiilen erişmediğini" ifade ederek, Guantanamo'da çalışan doktorlar ve hemşireleri, "dört dörtlük profesyoneller" sözleriyle tanımladı.

Raporun yazarlarından Columbia Üniversitesi'nde onursal profesör Gerald Thomson da "Ulusal güvenlik adına, ordunun Hipokrat Yemini'ne üstün geldiği ve doktorların, ordunun ajanlarına dönüştürüldüğü, tıbbi etiğin ve uygulamanın aksine eylemlerde bulundukları açık" yorumunu yaptı.

ABD Başkanı Barack Obama, 2009 yılında selefi George W. Bush döneminde uygulanan sorgulama tekniklerini yasaklayan bir başkanlık emrini imzalamıştı.

Obama ayrıca sorgulamayı, nakil politikalarını gözlemleyecek ve önerilerde bulunacak bir grup kurmuş ancak grubun 2009 yılındaki raporu gizli kalmıştı.

Kaynak: AA