Belediye Başkanı Mustafa İça Açıklaması
Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, kentin sağlıklı ve modern bir kent olabilmesi için bazı bölgelerde kentsel dönüşümün şart olduğunu söyledi.
Kentsel dönüşüme Osmangazi Mahallesi'nden başladıklarını dile getiren Başkan İça, "Merkez kentsel gelişim ve dönüşüm projesi toplam 13 bölgeden (12 bölge ve 9 dere bölgesi) oluşmaktadır. Toplam dönüşüm alanı yaklaşık 500 haktarlık bir alanı kapsamaktadır. Bu bölgelere baktığımızda yer yer kent dokusunun bozulduğunu, afet riski altında kaldığı, yapı kalitesinin düştüğünü görüyoruz. Kütahyanın gelişmesi sağlıklı ve modern bir kent olabilmesi için bu bölgelerinde dönüşmesi sağlıklı birer yaşam alanı haline gelmesi gerekmekte. Bu proje 20 yıllık zaman dilimi içerisinde ve 4 etap halinde yapılacak olan uzun soluklu bir süreç olacaktır. Bu sürecin ilk etabı; 9 adet dere (65,29 Hektar), Ziraat (Osmangazi) mahallesi (27,42 hektar) ve Sultanbağı mahallesi (30,52 hektar) bölgelerinden oluşmaktadır. 1. etap dönüşüm alanında, mevcut durumda yaklaşık 2 bin bina ve 3 bin 500 adet hane yer almaktadır.Dönüşüm projesini hayata geçirirken temel ilkemiz yerinde dönüşümdür. Mümkün olan alanlarda yerinde dönüşüm yapılacak; fakat afet riski sebebiyle yerinde dönüşemeyen alanlarda yaşayan hak sahipleri için belirlenmiş olan rezerv alanlarda bölge halkının talepleri dikkate alınarak proje üretilecek. Hak sahiplerinin yeni hak ettikleri alanlara geçene kadar yapacakları tüm taşınma masrafları karşılanacak bu süre boyunca kira yardımı yapılacaktır.SPK lisanslı değerleme uzmanları tarafından yapılmakta olan mevcut durum analizleri doğrultusunda hak sahiplerinin tüm mülkiyet hakları (arsa-konut-ağaç gibi) tespit edilecek ve sahip oldukları mevcut mülkiyet hakları karşılığında üretilecek olan proje alanında -yerinde ya da rezerv alanda- hak sahibi olacaklardır.
Mevcut mülkiyet hakları ise üretilecek olan proje alanındaki değerlere dönüştürülerek yeni proje alanında hak ettikleri değerleri bulunacaktır. Bu değer hak sahibinin sahip olduğu arsadan imar hakları kadar m² ve üzerindeki yer alan yapısı, ağacı, müştemilatı ve benzeri imalatlarından hak ettiği metrekare ile bulunur. Arsadan ve yapıdan hakettiği m²nin yeni yapılacak proje alanındaki değere dönüştürülmesi sonucu hak sahibinin hakettiği yeni inşaat metrekaresi bulunur. Sonuç olarak bu değer her bir hak sahibinin mevcutunda bulunan arsa ve yapısından gelen değerin altında olmayacak ve hiç bir hak sahibi mağdur edilmeyecektir. Yasa ile hak sahiplerine tanınan birçok menfaatlerin kullanılması ile güvenli, sağlıklı, ruhsatlı, iskanlı konutlarına sahip olacaklardır" dedi.