Babasının Tablosu Süheyl Uygur’a Verilecek

10 Kasım’da Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilecek müzayedede satışa sunulacak eserler arasında Atatürk’ün “Paşa” dönemine ait taşbaskı bir portresi, orijinal el yazısı mektubu ve bir telgrafı da yer alacak.

Babasının Tablosu Süheyl Uygur’a Verilecek
Açılış fiyatı konmayan taşbaskı, mektup ve telgrafın bedeli teklif usulü belirlenecek. Atatürk’ün taşbaskı portresinden elde edilecek gelirin tamamı Darülaceze Vakfı’nı bağışlanacak.
Eserler arasında yer alan Alman Ressam Themistokles Von Eckenbrecher imzalı İstanbul Malta Çarşısı konulu yağlıboya tablo ise, 350 bin liraya satışa çıkarılacak. Sanatçının aynı konulu başka bir resmi geçtiğimiz yıl Amerika’da bir milyon doların üzerinde alıcı bulmuştu.

Çukurcuma Müzayede Evi, 10 Kasım Pazar günü Çırağan Sarayı’nda yeni bir müzayedeye imza atacak. ”Karma Eserler Müzayedesi”nde Atatürk’e ait önemli belgelerden Osmanlı saray dönemi eserlerine, 2. Bayazıt’ın hat hocası olan ve “Ustaların Ustası” olarak tanımlanan ünlü hat üstadı Şey Hamdullah’ın eserlerinden 18.yy’dan kalma eşsiz Edirnekari aynaya kadar yüzlerce eserler satışa sunulacak.

ATATÜRK’ÜN PORTRESİ
Çırağan Sarayı Mabeyn Salonu’nda saat 14.00’te başlayacak müzayedenin en ilgi çekici bölümü Atatürk’ün vefat ettiği bu anlamlı günde satışa sunulacak eserler olacak. Çukurcuma Müzayede Evi’nin gerçekleştireceği 4. müzayedede Atatürk’ün “Paşa” dönemine ait taşbaskı bir portresi yer alacak. Atatürk’ün Sultan Vahdettin’in yaveri olduğu dönemde yapılan eserde yer alan madalyalar dikkat çekiyor. Boynunda azizi nişanı, sol tarafta mecidi nişanı, sağ tarafta hamidi nişanı, sağ altta ise Çanakkale nişanı görülen portrede, Arapça “milletinin kurtarıcısı anlamına” gelen “Münci-i Millet Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri” yazısı bulunuyor. Taşbaskı tekniğiyle 1900’lü yılların başında yapılan eserin ketebesi de ünlü hattat Halim Özyazıcı’ya ait. Müzayede de ayrıca Atatürk’ün Sivas Kongresi’nden Hüseyin Bey’e (Op. Dr. Sivaslı Hüseyin) “kardeşim” diye hitap ederek yolladığı el yazısı mektup ve telgraf da yer alıyor. Açılış fiyatı konmayan taşbaskı, mektup ve telgrafın bedeli teklif usulü belirlenecek.

GELİRİ DARÜLACEZE’YE BAĞIŞLANACAK
Çukurcuma Müzayede Evi’nin kurucusu Muzaffer Gültekin, ”Bir önceki müzayedemizde Osmanlı’nın son döneminde şehit aileleriyle gazilere yardım amacıyla satılan asker temalı ipek mendili satışa sunmuş ve satıştan elde edilen gelirin yarısını, Türkiye Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği’ne bağışlamıştık. 10 Kasım’da gerçekleştireceğimiz müzayedemizin ise en anlamlı parçası Mustafa Kemal Atatürk’ün taşbaskı portresi olacak. Eser satışından elde edilecek gelirin tamamı Darülaceze Vakfı’nı bağışlanacak” dedi.

MALTA ÇARŞISI
1821 Atina doğumlu Alman oryantalist ressam ve gravür sanatçısı Themistokles Von Eckenbrecher’in değerli bir tablosu da müzayedede satışa sunulacak. 70.5 X 97.5 cm boyutlarındaki tuval üzerine yağlı boya tablo, sanatçının önemli eserleri arasında gösteriliyor.

Günümüzde resimleri Brunswick, Brandenburg, Schwerin gibi şehirlerde sanat evleri ve Berlin Ulusal Müzesi’nin kalıcı sergilerinde yer alan sanatçının İstanbul’da yaşadığı dönemlerde yaptığı Fatih Malta Çarşısı konulu eser, Fatih’in ve dönemin özelliklerini, aslına sadık olarak yansıtan halen son derece canlı bir tablodur. Kısa bir süre önce sanatçının, ‘‘Fatih Camisi Avlusu’’ adlı eseri, Amerika’da bir sanatsevere 1 milyon doların üzerinde bir fiyata satılmıştır. “Malta Çarşısı”nın müzayede açılış fiyatı: 350.000 TL
MISIR MANZARASI
Londralı sanatçı Frederick Goodall’in Mısır’da yaşadığı 1858-1870 yıllarına ait “Mısır Manzarası” isimli 152 x 67 cm boyutlarındaki yağlı boya tablo, müzayedede satışa sunulacak bir başka eser. Resimlerine ilham almak için bir bedevi kabilesiyle kamp yapıp, onlarla seyahat ettiği, otantik ayrıntıları yakalayabilmek için Mısır’dan koyun ve keçiler getirttiği bilinen Goodall’ın eseri müzayedede 70.000 liraya satışa sunulacak.

USTALARIN USTASI HAT ÜSTADI ŞEYH HAMDULLAH
Müzayedede satışa sunulacak eserler arasında Osmanlı saray dönemine ait parçalarda önemli bir yer tutuyor. Bunlar arasında 2. Bayazıt’ın da hat ustası olan ve “Ustaların Ustası” olarak tanımlanan ünlü hat üstadı Şey Hamdullah’ın bir eseri de yer alıyor. 17 x 24.5 cm
ölçülerindeki eser hat sanatının en önemli eserleri arasında gösteriliyor. “Yardım sahibi olan Allah’a şükrettik ki kula düşen O’na şükretmektir. Bu şükürden bir kısmı Allah’a salat etmek, sonra da mükemmel olan varlığın sırrı olan Mustafa’ya selam etmektir. (Bu şükrün) bir kısmı da kendisini ilgilendiren bir durum zuhur ederse o ilahın isimlerini yalnız kaldığında okumaktır. O’nu yücelterek hamd ettik, salât ettik ve selam ettik” yazılı hat eserin açılış fiyatı; 45 bin lira…
EDİRNEKARİ AYNA
18. yy. Osmanlı dönemine ait ayna, yeşile boyalı ayna çerçevesi, ahşap oyma üzüm salkımları ve asma yapraklarıyla süslenmiş olup, oval bir yapıdadır. Etrafı şems şeklinde tasarlanıp altın varaklı ayna195 x 158 cm ölçülerinde. Şems ışıkları içerisine iki adet borazan yerleştirilmiştir. Üzüm salkımı şeklinde iki adet ayağı vardır. Boyutları, orantıları ve formu itibariyle Edirnekâri ahşap oyma sanatının nadir örneklerinden olan eser 19 bin lira açılış fiyatıyla sunulacak.

BABASININ TABLOSU SÜHEYL UYGUR’A VERİLECEK
Müzayede, ilginç bir sunuma da ev sahipliği yapacak. Türk Tiyatrosu’nun duayen ismi Nejat Uygur’a ait olan ve torununa hitaben yaptığı yağlıboya tablo oğlu Süheyl Uygur’a müzayede sırasında hediye edilecek. Bu sırada, Süheyl Uygur da, daha önce babasına ait olduğu belirtilen ve sonrasında kendisinin olduğu anlaşılan eşyaların müzayede satışını gerçekleştirecek.
Kaynak: İHA