Yalova'da Akdf Toplantısı
Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu (AKDF) Başkanı Adem Demirel federasyon üyesi illerden gelen dernek başkanları ile bir basın toplantısı düzenledi.
AKDF Başkanı Adem Demirel, Edirne, Aydın, Kütahya, Balıkesir ve İstanbul'dan gelen federasyon üyesi derneklerin temsilcilerinin katılımı ile bir basın toplantısı düzenledi.
AKDF Eğitim, Tatbikat ve Koordinasyon Merkezinde ki toplantıda konuşan Demirel alanda yapılan yıkımı sert bir dille eleştirdi.
Sözlerine federasyonun kuruluş aşaması ile ilgili bilgiler vererek konuşmasına başlayan Demirel, "1999 yılında yaşadığımız asrın en büyük felaketlerinden biri olan Marmara Depremi sonrası arama kurtarma amaçlı kurulan derneklerin bir araya gelmesi ile hepinizin malumu Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu (AKDF) kurulmuştur. Yalova ilinde yerel derneğimiz K-77 Yalova Arama Kurtarma Derneği’nin çabaları ve kurucu derneklerin destekleri ile Eğitim, Tatbikat ve Koordinasyon Merkezi gönüllü üyelerimizin tırnakları ile kazıyarak bugünkü haline geldi. AKDF Eğitim, Tatbikat Ve Koordinasyon Merkezi’nin Türkiye’de bir eşi yoktur, alanında ilk ve tekdir" dedi.
Arama kurtarmanın kitaplardan öğrenilecek bir konu olmadığına işaret eden Demirel, "Deneyim elde edebilmek için afet olmasını mı bekleyeceğiz, bu merkez sadece Yalova’ya değil bu alanda faaliyet gösteren herkese yani Türkiye’nin geneline hizmet vermektedir. Federasyonumuza bağlı 9 ilin dışında, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri(UMKE), Yalova Meslek Yüksek Okulu İtfaiyecilik bölümü öğrencileri, Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri, federasyonumuz üyesi olan, olmayan farklı illerden sivil toplum örgütleri, üniversitelerin arama kurtarma ekipleri ve özel şirketlerin bünyesinde kurulan arama kurtarma ekipleri de eğitim ve tatbikatlarını yapmakta ve merkezimizden faydalanmaktadır.
Yalova Üniversitesi öğrencilerinin de eğitim aldığı alanda afet bilincinin arttırıldığına ve saha çalışması yapılma imkanı sunulduğuna vurgu yapan Demirel, şöyle devam etti:
"AKDF Eğitim, tatbikat ve koordinasyon merkezimizin bizlere kazandırmış olduğu bilgi ve donanım ile yabancı ekiplerle Uluslar arası tatbikatlar ve projeler gerçekleştirdik. Deprem, bina yıkılması, boğulmalar, trafik kazaları gibi gerek ilgili kurumların yanında, gerekse de sadece bizim ekiplerimiz onlarca operasyona katıldık deprem olarak en son Van/Erciş depremine 41 kişilik ekiple katıldık. Yalova Üniversitesi kurulduktan sonra üniversite öğrencilerinden afet hazırlık çalışmaları içinde yer almak isteyen öğrencilerden kurduğumuz ekiplerin eğitim çalışmaları sürekli artan bir katılımla devam etmekte olup bu sayede Yalova’da 4 yıl kalan öğrenciler mezun olduklarında afet bilinç düzeyi yüksek, eğitim verebilir ve gerektiğinde kurtarma çalışmalarına katılacak şekilde yetiştirilmektedir, bu sayede ülkemizin her köşesine afet konusunda yetişmiş kişilerin sayısının artması sağlanmıştır. Burada üzülerek söylemeliyim ki bu yıl üniversiteye başlayan öğrencilere faaliyetlerimizin tanıtımı (30-31 Ekim 2013 ve 1 Kasım 2013) Yalova Üniversitesi yerleşkelerinde yapılırken merkezimiz yıkılmaya başlamıştır. Asıl gündemimize dönecek olursak 112 Çağrı Merkezi binasının bu alana yapılması kararı alınınca ilgili kurumlar ve valilik ile yapmış olduğumuz görüşmelerde bu alana dokunulmayacağı ve aynen korunacağı söylenmişti. Binanın yapıldığı arsa daha önce bahsettiğimiz üzere Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne aitti arsaya 112 Çağrı Merkezi yapılması kararı alınınca Yalova Üniversitesi Rektörlüğü üniversite ile olan ilişkilerimiz ve işbirliğimiz sayesinde ilave bir 10 dönüm alanı tatbikat sahası yapılmak ve ortak kullanmak üzere yeniden tahsis etti."