Haber Akademisi'nde Mezuniyet Heyecanı

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, "Eskiden beri Anadolu Ajansı Türk medyasına çok nitelikli insanlar yetiştirir ama şimdi akademik bir boyut da katarak daha fazla kurumsallaştı. Bu açıdan geleceğin çok önemli habercilerini yetiştirdiğimize kesinlikle inanıyorum" dedi.


AA Haber Akademisi "İngilizce Ajans Muhabirliği Sertifika Programı'' mezunları törenle sertifikalarını aldı.

Akademiye başvuran 841 kişi arasından seçilen 30 öğrenci, 3 aylık teorik ve uygulamalı eğitimin ardından sertifikalarını alma mutluluğunu yaşadı.

Törende, akademiden mezun olan öğrencilerin, eğitim gördükleri dönemde yaptıkları çalışmalara ilişkin hazırladıkları film gösterildi.

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Öztürk, törende, akademiye 841 kişinin başvurduğunu, 211 kişinin mülakata çağrıldığını ve 41 kişinin eğitimlere başladığını ancak bu yorucu maratonu 30 kişinin tamamladığını söyledi.

Son bir aydır yurt dışı temaslarının yoğun olduğunu aktaran Öztürk, her geçen gün akademiye katılan kişilerin kalitesinin yükseldiğini gördüğünü dile getirdi.

Bunu da Türk medyası adına bir kazanç olarak gördüğünü belirten Öztürk, "Anadolu Ajansı'nın okul görevi, akademiyle beraber daha da kurumsallaştı. Eskiden beri Anadolu Ajansı Türk medyasına çok nitelikli insanlar yetiştirir ama şimdi akademik bir boyut da katarak daha fazla bir kurumsallaştı. Bu açıdan geleceğin çok önemli habercilerini yetiştirdiğimize kesinlikle inanıyorum" dedi.

Anadolu Ajansı'nın, 100| yıl vizyonuyla Türk medyasına kazandırdığı kadroların kaliteyi pozitif olarak etkileyeceğine inandığını ifade eden Öztürk, Riyad'da Dünya Haber Ajansları Toplantısı'na katıldığını, burada çeşitli temaslarda bulunduğunu ve anlaşmalar imzaladıklarını anlattı.

Temaslarında Anadolu Ajansı'na gösterilen ilginin, saygının, hürmetin bambaşka bir yere geldiği fark ettiğini vurgulayan Öztürk, buradan St. Petersburg'a geçtiklerini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in huzurlarında AA ile Rus devlet haber ajanslarından İtar-Tass ve Ria-Novosti arasında iş birliği anlaşmları imzaladıklarını anımsattı.

Rusya'nın doğru haber alması konusunda önemli anlaşmalara imza attıklarına işaret eden Öztürk, Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in huzurunda imzaladıları anlaşmaların etkilerini ABD'ye gittiklerinde gördüklerini aktardı.

St. Petersburg'dan sonra ABD'ye gittiklerini ve buradaki büronun açılışını Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile yaptıklarını hatırlatan Öztürk, açılıştan sonra dünyanın önemli ajanslarının CEO'larıyla görüşerek, ofislerini gezdiklerini anlattı.

Öztürk, temaslarına ilişkin, "Son derece gurur verici bizim açımızdan. Çok gurur duydum. İki yıl içinde yaptıklarımıza inanamadılar. İki yıl içinde 6 dilde yayına geçmek, iki yılda 500 haberden bin 400 habere çıkmak, fotoğrafta 600'den bin 200'e çıkmak, videoda yüzde 100'lerin üzerine artış sağlamak ve aynı zamanda dünyanın birçok yerinde ofis açmak, Orta Doğu'da çok güçlü bir yayıncılık yapmak. Tüm bunları iki yıl içinde başarmamıza inanamadılar. Bir kısmı hatta şaka yaptığımızı zannetti. Ama bu iki yıl içinde özellikle Orta Doğu'daki, Balkanlar'daki başarılarımız çok etkileyici olmuş bu ajanslar üzerinde" diye konuştu.

Reuters ile karşılıklı abonelik ilişkisini, durumun 1/6 oranında AA aleyhinde olması nedeniyle iptal ettiklerini belirten Öztürk, gelinen noktada söz konusu ajansın oldukça cazip tekliflerle yeniden AA'nın kapısını çaldığını aktararak, şunları kaydetti:

"Geçen zaman içinde Reuters bizimle defalarca anlaşma yapmak istedi ama hiçbirini kabul etmedik. Ne zaman ki yazılı bir özür mektubu gönderdiler bize, o zaman görüşmeye başlamayı kabul ettik...Bugün Amerika'da gördüğümüz şey, elbetteki dünyanın en büyük ajansı hala, elbetteki bizden daha büyük. 55 bin çalışanı var, 10 milyar dolar bütçesi var, 200 ülkede ofisi var. Elbetteki ayaklarımız yere basıyor, kendimizin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Ama bir eşitiymiş gibi muamele görmekten ayrıca gurur duyuyoruz. Uluslararası haklarından tutun diğer haklara kadar her türlü imkanı bize teklif ettiler."

Öztürk, Amerika'nın en eski ajanslarından UPI'ın, yaşadığı büyük kriz nedeniyle AA'ya kendilerini satın almasını teklif ettiklerini bildirdi. Amerika'da bu durumla ilgili görüşmeler de yaptıklarına değinen Öztürk, "Amerika'nın en eski ajansı, Anadolu Ajansı'nın kendilerini satın almasını istedi. Biz de bunun faydalı mı değil mi olup olmadığını uzman arkadaşlarımız şu anda inceliyoruz. Prestijimiz ve saygınlığımızın Amerika'da da bu düzeye ulaşmasından son derece mutluyuz. Bunda çalışan arkadaşlarımızın büyük katkısı oldu. Bu bir ekip işi ve aile işi" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA