Bir Sergi Ziyaret Ettiler, Hayatları Değişti

Gerçek insan dokularının yer aldığı Human Body Sergisi'nin İzmir'deki bazı ziyaretçileri, plastine edilmiş sağlıklı akciğer, tiryakinin akciğeri ve kanserli patolojik örnekleri gördükten sonra sigara paketlerini sergide bırakarak ayrıldı.


Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bilge, plastine edilmiş gerçek insan dokularının yer aldığı Human Body Sergisi'ni ziyaret eden herkesin çok etkilendiğini, kanserli akciğer örneklerinin caydırıcı rol oynadığını ve birçok kişinin sigara paketini bırakarak sergiden ayrıldığını açıkladı.

Serginin danışmanlığını da üstlenen Okan Bilge, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 Eylül tarihinde Kültürpark'ta başlayan sergide 200'ün üzerinde insan dokusunun yer aldığını, sergiyi dünyada 20 milyondan fazla insanın ziyaret ettiğini belirtti.

İzmir'deki ziyaretçi sayısının da oldukça yüksek olduğunu ve okulların sergiye büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Bilge, "Beni en çok mutlu eden okulların ziyareti oldu. Ziyaretçilerimizin yüzde 50-60'ını ilköğretim çağındaki öğrenciler oluşturdu. Çocuklu aileler ve yaşlılar da geldi. Herkes önemli çıktılarla ayrıldı diye düşünüyorum. Özellikle kaslarla ilgili bölüm ilgi çekti. Bütün damar ağını görmek de insanları hayrete düşürdü. Beyinden çıkan sinirleri görmek de insanlar için etkileyiciydi" dedi.

Bazı ziyaretçilerin sergide yer alan insan dokularının gerçek olduğuna inanamadığını dile getiren Okan Bilge, sağlıklı yaşam, organ bağışı ve kadavra konularında halkın bilinçlenmesini amaçlayan sergiden herkesin etkilenerek ayrıldığını ifade etti.

- Sigara tiryakisinin akciğeri de sergilendi

Okan Bilge, insan vücuduna genel bakış, iskelet-kas, solunum, sindirim, sinir, dolaşım, üreme, boşaltım, fetal yaşam ve geleceğiniz adlı galerilerden oluşan Human Body Sergisi'inin insanları sağlıklı yaşama yönlendirme gibi bir işlevi olduğunu hatırlattı.

Sindirim, solunum gibi galerilerde kanserli yapılara yer verdiklerini ifade eden Bilge, şöyle konuştu:

"Solunum sisteminde sigara içmiş bir kişinin akciğeri ve sigara kullanmamış kişinin temiz akciğeri vardı. Ayrıca kanserli dokuyu da gösterdik. İnsanlar tümörlü yapıları görüp nasıl bir şey olduğunu fark ettiler. Sağlık konusunda yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi oldular. Çünkü iki akciğerin arasındaki farkı ortaya koyduk. Sergide yer alanlar caydırıcı rol oynadı. Sigarayı bırakmaya niyetli olanlar paketlerini buradaki sigarayı bırakma kutusuna attı. Umarım paketi atanlar sigarayı da bırakmıştır. Kolay olmadığını biliyorum ama örnekleri görmek ziyaretçiler açısından etkileyici oldu. Rengi koyulaşan ve tahrip olan akciğer örnekleri, sigaranın özendirici olma özelliğini de kaybetmesine neden oldu."

Kültürpark'ta 1 Aralık tarihine kadar açık kalacak sergide, örnekleri sergilenen insan vücutları, Çin hukukuna uygun olarak hazırlanan plastinasyon tekniğinin araştırılıp geliştirilmesi ve tıp okullarına hizmet veren Dalian Hoffen Biyo-Teknik Laboratuarı'na bağışlanması sonucu sergileniyor.

En az 1 yılda hazırlanan insan dokuları; işlenmiş ve sertleştirilmiş sıvı silikonun kullanıldığı bir plastinasyon sürecinden geçerek bozulmadan muhafaza ediliyor.

Kaynak: AA