'Deli Ayten'İn Aşk Hikayesi, Tiyatro Sahnelerinde Yaşatılacak

Bursa'nın simge kişiliklerinden biri olan ve yaklaşık 21 yıl önce vefat eden "Deli Ayten"in adının yaşatılması amacıyla hazırlanan tiyatro oyununun müzikleri tanıtıldı.


Merinos Parkı'ndaki bir sosyal tesiste, "Deli Ayten" olarak tanınan ve 1992 yılında ölen Ayten Şenaşık için yazılan tiyatro oyununun müziklerinin yer aldığı "Bir Deli Aşk Hikayesi" adlı CD'nin tanıtıldığı toplantıda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentin kültürel değerlerinin gelecek kuşaklara aktarılması için önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi.

Bursa'nın yakın tarihinde önemli izler bırakan "Deli Ayten"in yaşadığı dramatik aşk hikayesini, bir sanat eseri olarak kent kültürüne kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Altepe, şunları kaydetti:

"Belediyemizin katkılarıyla Bursa Kültür Sanat Derneği tarafından tiyatro sahnesine uyarlanan Ayten Şenaşık'ın hayatının anlatıldığı 'Ayten: Bir Deli Aşk Hikayesi' adlı oyunun galası yakında yapılacak. Deli Ayten, özünde biraz da olsa Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı gibi kadim bir aşk hikayesinin kahramanıdır. Deli Ayten'in evinin de bulunduğu Kamberler Parkı'nda yaptırdığımız heykelin ardından bu delicesine aşk hikayesini daha geniş kitlelere duyurmak için hazırlanan tiyatro oyununa da destek veriyoruz. Deli Ayten'in, Cümbüş Hasan'a olan aşkının dramatik bir şekilde anlatıldığı oyunun müziklerinin hazırlanmasında Ayten Şenaşık'ın kardeşi ünlü besteci Bayram Şenpınar görev aldı."

Altepe, Deli Ayten için gelecek yıl belgesel ve sinema filmi çekilmesinin de planlandığını sözlerine ekledi.

Bayram Şenpınar ise bu projenin, yıllar sonra memleketine dönmesi için önemli bir vesile olduğuna işaret ederek, kardeşinin hayatının tanıtılmasına verdikleri katkılardan dolayı Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teşekkür etti.

Toplantı, Çalgı Mektebi Roman Orkestrasının, CD'deki eserlerden oluşan konseriyle sona erdi.

- Ayten Şenaşık

Bursa'da, 1953'te yoksul bir Roman ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen ve 3 yaşında menenjit hastalığı geçiren Ayten Şenaşık, 13-14 yaşlarında sevdalandığı Cümbüş Hasan ile ailesinin karşı çıkmasına rağmen büyük uğraşlar sonucu evlenebilmişti.

Bu evlilik, Cümbüş Hasan'ın evi terk etmesiyle 1,5 yıl sürmüş ve Şenaşık, kısa süre sonra eşinin ölümüyle akli dengesini kaybetmişti.

Cümbüş Hasan'ın hediye ettiği eşyalarla Bursa çarşılarında dolaşan ve geniş kitleler tarafından "Deli Ayten" olarak tanınan Şenaşık, 12 Mart 1992'de Kızyakup Mahallesi'ndeki evinde ölü bulunmuştu.

Kaynak: AA