Özel İkitelli Os Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Eğitime Açıldı

Meslek liselerinin memleket meselesi olarak görüldüğünü belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Önceden meslek liselerinin ayağına taş bağlanmış ve hadi bakalım yarış deniliyordu.

Bunlar insanlık dışı uygulamalardı. Bunlar tarih oldu. Her insanımızın Türkiye’de önü açık” dedi.


İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, İkitelli’de Özel İkitelli OS Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin açılışına katıldı.

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı(IOSB) katkılarıyla yapımı tamamlanan okul açılışına; İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün yanı sıra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İkitelli Organize Sanayi Bölge Başkanı Nihat Tunalı, milletvekilleri, işadamları, öğrenciler, veliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dünyanın dikkatle takip ettiği bir ülke haline geldiklerini söyledi.

Okulda emeği geçen herkese teşekkürlerini sunan Kadir Topbaş, “Yerel yönetimler olarak bin 25 eğitime kattık. Diyoruz ki kaliteli nesiller yetiştirmenin yolu buradan geçer. İstanbul’da 143 okulumuza kapalı spor salonu yaptık. 60 okulumuzla aynı çalışmaya başladık. Eğitim konusunda çok büyük hassasiyet gösterdiğimizi buradan bildirmek istiyorum” dedi.

“2 BİN 983 DERSLİĞİ EĞİTİM ÖĞRETİME AÇACAĞIZ”
Eğitime desteklerinin tam olduğunu söyleyen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da, 1 yıl önce temelini attığı okulun açılışını yaptığını hatırlatarak, eğitim yuvasının hem ülkeye hem de öğrencilere hayırlı olmasını diledi. Bölgenin İstanbul’un organize sanayilerinden en güçlü kuruluşlarından biri olduğunu vurgulayan Vali Mutlu, eğitime yönelik yatırımların devam ettiğini ve edeceğini söyledi

İstanbul’da eğitimin en önemli mesele olduğunu anlatan Mutlu, şunları söyledi: "Okullarımızda 3 bin 321 dersliği tamamladık. 2 bin 983 dersliği daha eğitim öğretime açacağız. Toplam 6 binin üzerinde açmayı planlıyoruz. 2014 yılında açacağımız derslik 2 bin 498 olacak. Devletimizin hükümetimizin bize vermiş olduğu kaynakları ve hayırseverlerimizin destekleriyle bu kaynaklar oluştu.”
İçişleri Bakanı Muammer Güler de bir zamanlar İkitelli Sanayi Bölgesi’nin yapısal yönde sıkıntıları olduğunu söyleyerek, “Sayın Başbakanımız bu sorunların çözülmesi için talimat verdi. Merkeze Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş destek vermeseydi sanayi bölgesi bu günlere gelemeyecekti” dedi.

“MESLEK LİSESİ BİR MEMLEKET MESELESİDİR”
“Meslek lisesi memleket meselesi” diyerek konuşmasına başlayan Bilim ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de, “Bir insanın elinden bir şey gelmesi kadar güzel bir şey var mı? İster kendi işyerinin patronu olsun, isterse o şirketin çalışanı olsun. Bir işyeri bir bütündür, çalışanda bir işyeri sahibi gibidir. O işyerinde bir bütünleşme olmadıkça huzur olmaz. Çalışanda bir işyeri sahibi gibidir. İnsanın işi olması, elinden bir iş gelmesi gibi güzel bir şey yoktur. İnsanın işi olmaması kadar ızdırap veren bir şey yoktur. Onu yakından biliyorum. Hele hele elinden bir iş gelmediği için işsiz olmak daha da kötüdür, daha da ızdırap vericidir. Bu nedenle meslek lisesi bir memleket meselesidir” diye konuştu.

İzmir’de, 1976-1977 eğitim öğretim döneminde meslek lisesinde okuduğunu hatırlatan Bakan Nihat Ergün, 1990 yıllarında meslek liselerinin çok büyük yaralar aldığını söyledi.

Meslek liselerinin bu dönemde azaldığını anlatan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü: "En zayıf öğrenciler meslek liselerine gelmeye başladı.

İyi öğretmenler kaçtı meslek liselerinden. Mesleği olmayan insanlar haline geldik. Şimdi çok şükür bunu tersine döndürmüş bulunuyoruz. Bunları geliştirmek için organize sanayi bölgelerimizin içinde özel meslek liseleri oluşsun dedik. Her şeyi kendileri yapsın biz de devlet adına öğrenci adına destek verelim. Ortalama öğrenci adına 3 bin 500 lira nakit destek veriyoruz. Bazı bölümlerde öğrenci başına 5 bin liraya kadar destek veriyoruz. Bu konuda bir önceki Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in çok büyük destekleri oldu. Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı özel meslek liselerine özel destek sağlanıyor. Şimdi önleri açık. İsterseniz usta olun, isterseniz üniversiteye gidin mühendis olun, isterseniz daha ileri gidin bilim insanı olun. Ne olmak istiyorsanız olun. Önceden bir şey olmak mümkün değildi. Bir şey olacaksanız da Cem Karaca’nın şarkısındaki gibi ‘işçisin sen işçi kal’ Olacaksan da böyle ol. Önceden meslek liselerinin ayağına taş bağlanmış ve hadi bakalım yarış deniliyordu. Böyle bir şey olmaz. Bunlar insanlık dışı uygulamalardı bunlar şimdi tarih oldu. Her insanımızın Türkiye’de önü açık.”
Konuşmaların ardından Bakan Muammer Güler, Nihat Ergün, Vali Hüseyin Avni Mutlu, Başkan Kadir Topbaş, beraberindeki heyetle birlikte Özel İkitelli OS Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin açılış kurdelesini kesti. Açılış toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Kaynak: İHA