Sırbistan 'Güney Akım projesi'Nin İnşasına Başladı

"Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi"nin Novi Sad kenti yakınlarındaki sembolik çalışma ile inşasına başlandı.


Güney Akım Projesi'nin, Sırbistan'daki kısmının inşasına başlanması dolayısıyla başkent Belgrad'daki Sırbistan Sarayı'nda tören yapıldı.

Törende konuşan Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Sırp ve Rus halkının, ortak tarihin birçok sayfasını birlikte yazdığını ifade ederek aynı dil, kültür ve din gibi benzerliklerin yanı sıra artık enerji sektörünün de iki ülke halkını birbirine bağlayacağını söyledi.

Sırbistan'ın gerçeği olan Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin sadece iki ülke arasında imzalanan bir anlaşma olmadığını belirten Nikoliç, "Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi iki ülke ve iki halkı birbirine bağlayan bir sembol ve bunun yanı sıra, ortak çaba ve cesur iş projeleriyle barışı yaymaya devam edeceğimizin mesajıdır" diye konuştu.

Nikoliç'in konuşmasından sonra Rusya Enerji Bakanı Aleksandar Novak, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in mektubunu okudu. Mektupta, Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı'nın anahtar Avrupa enerji merkezlerinden biri olacağı ve güvenli yakıt teslimine büyük katkıda bulunacağı belirtildi.

Törene Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç, başbakan yardımcısı Aleksandar Vuçiç ve Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller katıldı.

Güney Akım Projesi kapsamında, Sırbıstan-Bosna Hersek ve Sırbistan-Hırvatistan istikametlerinde iki güzergahta çalışma yapılacak. Sırbistan toprakları içindeki bölümü, 421 kilometre uzunluğunda olacak projenin maliyetinin ise 1,9 milyar avroyu bulacağı öngörülüyor.

Toplam maliyeti 16 milyar avronun üzerinde olan Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi ile Rus doğalgazı Karadeniz, Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan üzerinden Batı Avrupa ülkelerine ulaştırılacak.

Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı inşasının 2 sene sürmesi ve 2016 yılında faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Kaynak: AA