Sakharov İnsan Hakları Ödülü Malala'ya Verildi

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) bu yılki Sakharov İnsan Hakları Ödülü, bugün genel kurulda düzenlenen törenle Pakistan'da kızların eğitim görmesini savunduğu için başından vurulan Malala Yusufzay’a verildi.


Yusufzay Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen törende ödülü, "Pakistan'ın gizli kahramanlarına" ve tüm dünyadaki insan hakları eylemcilerine adadı. Konuşmasına, 18. yüzyıl Fransız filozofu Voltaire'in meşhur cümlesinden alıntı yaparak başlayan Yusufzay, "Söylediklerinize katılmıyorum ama onları söyleme hakkınızı ölene kadar savunurum" diye konuştu.

16 yaşındaki Yusufzay törende yaptığı konuşmada, "Avrupa Parlamentosu'nun, Avrupa ülkelerinden öteye, insanların hala temel haklarından mahrum olduğu, düşünce özgürlüğünün baskı altına altına alındığı, ifade özgürlüğünün bulunmadığı ülkelere bakmasını umuyorum" dedi.

Yusufzay, "Birçok çocuk yiyecek gıda, içecek su bulamıyor. Çocuklar eğitimin açlığını çekiyor. 57 milyon çocuğun eğitim hakkından mahrum olması bizler için bir uyarıdır. Bu vicdanlarımızı sarsmalıdır" şeklinde konuştu.

Yusuyfzay konuşmasının sonunda Avrupalı parlamenterler ve törene gelen konuklar tarafından ayakta alkışlandı.

50 bin euro para mükafatı kazanan Yusufzay'a ödülünü Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz sundu.

ABD istihbarat faaliyetlerini uluslararası kamuoyuna sızdıran Edward Snowden ile Belarus'ta Aleksandır Lukaşenko'nun yeniden cumhurbaşkanı seçilmesini protesto ettikleri için 2010 yılında hapse mahkum edilen siyasi muhalifler Ales Bialatski, Eduard Lobau ve Mykola Statkevich bu yılki ödülün adayları arasındaydı.

Sovyet bilim adamı ve rejim aleyhtarı Andrei Sakharov adına düzenlenen ödül, 1996 yılında Türkiye’den Leyla Zana’ya verilmişti.
Kaynak: İHA