Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Bm Genel Sekreter Vekili Eliasson İle Görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Vekili Jan Eliasson ile bir araya geldi.


İstanbul Pera Palas Oteli'nde yapılan görüşme öncesi basın mensuplarına bilgi veren Davutoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile görüşmesinin ardından Türkiye'nin çok yakın bir dostu olan Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Vekili Eliasson'u misafir ettiklerini söyledi.

Eliasson ile çok yakın temasla çalıştıklarını ifade eden Davutoğlu, başta Suriye olmak üzere ilgili bütün konuları BM bağlamında ele alma imkanı bulacaklarını belirtti.

İstanbul'u BM şehri yapmak istediklerini ve bu konuda Eliasson ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un birlikte verdiği çok büyük bir destek olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Türkiye'nin BM içindeki faaliyetleri, Türkiye'deki BM ofislerine ilişkin atılacak adımları görüşeceğiz" diye konuştu.

Davutoğlu, "BM-Türkiye ilişkisi, Suriye'deki insani durum ve BM yetkilileri ile Türkiye'nin bu konudaki koordinasyonu, Kıbrıs konusu, BM ile dolaylı gibi görünse de doğrudan irtibatlı olan İran ile ilgili nükleer program konusunu da ele alacağız. Geniş bir istişare imkanımız olacak."

Eliasson da İstanbul'un diplomatik açıdan bir merkez niteliği taşıdığını dile getirdi. Kuveyt'te düzenlenen Arap-Afrika Zirvesi'nden Türkiye'ye geldiğini ifade eden Eliasson, orada tartışılan temel konulardan olan Suriye'nin Davutoğlu ile görüşmesinde de sadece siyasi açıdan değil aynı zamanda bölgedeki insani durum olarak da mutlaka ele alınacağının altını çizdi.

Türkiye'nin insani yardım açısından büyük rolünün bulunduğunu vurgulayan Eliasson, iki hafta önce Somali'ye gittiğini ve oradaki gelişimi görmesi nedeniyle Türkiye'nin burada yaptıklarından etkilendiğini anlattı.

Öte yandan, diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre görüşmede, Eliasson, Cenevre-2 konferansı hazırlıklarına ilişkin özel temsilci Brahimi'nin çalışmaları hakkında bilgi verirken, Davutoğlu da Eliasson'un talebi üzerine Türkiye'nin sürece ilişkin değerlendirmelerini aktardı. Bu çerçevede özellikle Cenevre-2 konferansının bir an evvel yapılması gereği üzerinde duruldu. Sahada devam eden şiddete paralel olarak, ülkedeki insani durumun giderek kötüleşmesine değinildi ve bu konuda ivedilikle etkin adımlar atılması gerektiği vurgulandı.

Somali konusunda Eliasson, Türkiye'nin Somali'deki yardım faaliyetlerini büyük bir takdirle izlediklerini ve Somali'nin bugün geldiği aşamada Türkiye'nin önemli rolü olduğunu belirtti.

Bakan Davutoğlu, tüm risklerine rağmen Türkiye'nin Somali'ye yardımlarının devam edeceğini ve bu süreçte BM ile yakın işbirliğini sürdüreceğini kaydetti.

Kıbrıs konusunda Davutoğlu, çözüm için gelecekte önemli bir fırsat penceresinin bulunduğunu, bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini ve Türkiye'nin BM'nin bu yöndeki çabalarını desteklediğini söyledi.

Eliasson, çözümün gecikmesinden kendilerinin de rahatsız olduğunu ve BM Genel Sekreteri'nin Özel Danışmanı Alexander Downer'ın süreci yeniden canlandırmak için yoğun çaba sarf ettiğini belirtti.

Ahmet Davutoğlu, Myanmar'daki Müslümanlar konusunda İslam İşbirliği Teşkilatı Temas Grubu üyeleriyle birlikte geçen hafta bu ülkeye yaptığı ziyaret hakkında kapsamlı bilgi verdi. Eliasson da konuyu 1993'ten beri takip ettiğini, soruna kalıcı bir çözüm bulunması için etkin adımlar atılması gerektiğini ve BM'nin Türkiye ile birlikte çalışmaya büyük önem verdiğini kaydetti.

Kaynak: AA