Acar Açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, TÜİK ile birlikte 110 bin işyeri üzerinde yaptıkları araştırma sonucunda 259 bin iş açığı tespit ettiklerini ve her 100 işverenden 75’inin nitelikli çalışana ihtiyacı olduğunu söyledi.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından “6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun Getirdiği Yetki ve Sorumluluklar” konulu toplantı düzenlendi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, Samsun Vali Yardımcısı Hasan Özhan, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, OMÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan, TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu, SGK İl Müdürü Selami Göz, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Hasan Kılıçaslan, sanayici ve iş adamları katıldı.
“İŞ KAZALARI VE HASTALIKLARI ÖNEMLİ BİR SORUN”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu, “Bilindiği gibi iş sağlığı ve güvenliğinde temel amaç; çalışanların sağlığına zarar verebilecek risk oluşturan hususların önceden belirlenerek, gereken önlemlerin alınması, rahat ve güvenli bir çalışma ortamı sağlanması, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı çalışanların ruhsal ve bedensel sağlıklarının korunmasıdır. İş sağlığı ve güvenliği süreçlerine riayet etmek işgücü kaybını engelleyen, verimliğini destekleyen bir unsurdur. Bugün, dünyada olduğu gibi ülkemizde de iş kazaları ve meslek hastalıkları önemli bir sorundur. Sosyal politikaların oluşturulmasında, piyasa ekonomisinin yaygınlaşması, rekabetin artması, sağlık ve güvenliği ikinci plana atmamalıdır” dedi.
“İŞ KAZASINDA ÖLENLERİN 3’TE 1’İ İNŞAAT SEKTÖRÜNDEN”
İş kazaları yönünde Türkiye’nin çok başarılı bir noktada olmadığını belirten Vali Yardımcısı Hasan Özhan, “İş kazaları yönünden maalesef ülkemiz olarak çok başarılı bir noktada değiliz. Yılda bin 500’e yakın iş kazasından meydana gelen ölümlere sebebiyet veren bir ülkeyiz. 100 bin sigortalı işçi sayısı itibariyle bu oran Avrupa’da yüzde 2.6, Amerika’da yüzde 2.6 ve Türkiye’de yüzde 15.3’dür. Bu Avrupa Birliği üyeliği görüşmelerini yürüten bir ülkeye ve G-20’nin bir üyesi olan bu ülkeye yakışan oranlar değil. Getirilen iş güvenliği ve iş sağlığı kanunla inşallah bu rakamlar Avrupa seviyesine düşer. Bu konuda ben son derece rahatım. İstendiği zaman ülkemiz olarak yapılmayacak bir şey yok. Bugün Türkiye’de iş kazasından ölenlerin 3’e 1’i inşaat sektöründe, diğeri de taşeron işçiler. Her iki sektörde maalesef kurumsallaşamamış sektörler. Bugün Türkiye’de her önüne gelenin müteahhit olmasına hiçbir engel yok. Her önüne gelenin taşeron firma kurmasında da bir engel yok. Bunların kurumsallaştırılması ve eğitilmesi lazım” diye konuştu.
“ÇSGB İŞ ADAMININ ÖNÜNÜ AÇMAK İÇİN VAR”
Yabancı çalışanlarının çalışma iznini 1 haftada çıkartmak için çalışma başlattıklarını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, “Yeni bir iş kanunu yürürlüğe girdi. Ülkemizin ihtiyaçlarını karşılayacak bir iş kanunu. Yabancıların izinleri hakkındaki kanun devreye girdi. Önceden bir iş adamımız yatırım yapmış, yurtdışından bir mühendis getirecek, çalışma izni için müracaat ediyor ve 6 ayda, 3 ayda çalışma izni verilmiyordu. Müsteşar olduktan sonra bana gelen brifingde bana ‘çalışma iznini daha önceden 90 günde veriyorduk, şimdi 30 güne indirdik’ diye bunu bana Genel Müdür arkadaşımız övünçle anlatıyordu. Bir iş adamı için bir çalışma izninin 30 günde verilmesi kesinlikle çok uzun bir süredir. 1 haftada biz bunu verebilmeliyiz. Çünkü iş adamımız yatırım yapmış ve o mühendisi getirmesi gerekiyor. Ama Türkiye’deki bürokrasi bu ve benzeri konularda sıkıntı olarak karşımızı çıkıyor. Tabii ki hemen aynı gün bunu yapamamaya biliriz. Bir takım güvenlik soruşturmaları ve emniyet araştırmaları var. Ama 30 gün bir çalışma iznini verebilmek çok uzun bir süredir. Bu bakanlık iş adamının önünü açmak için vardır. Bununla ilgili bilgisayardan müracaat etmeyi sağladık” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE, AB’NİN ALTINDA İŞSİZLİK ORANINA SAHİP”
Türkiye’nin en önemli sorunlarından bir tanesinin istihdam olduğunun altını çizen Acar, şöyle konuştu: “Bugün burada bu konuyla ilgili çok önemli kararlar alalım. Genel olarak baktığımız zaman 2008 yılından sonra ortaya çıkan küresel krizden sonra artık işsizlik yeniden dünyanın en önemli gündem maddelerinden bir tanesi olmuştur. Moskova’da düzenlenen G-20 zirvesindeki ülkelerin birinci maddeleri istihdam oldu. Dünyanın en gelişmiş ülkelerin bakanları ‘Türkiye’de her konuda olduğu gibi istihdam konusunda da çok güzel gelişmeler oluyor’ dediler. Son 4.5 yıl içersinde 4 milyondan fazla kişi istihdama kazandırıldı. 28 Avrupa Birliği ülkelerinin işsizlik ortalama oranı 10.9, Türkiye’de ise 9.3’dür. Yani biz girmeye çalıştığımız Avrupa Birliği’nin altında bir işsizlik oranına sahibiz. Yeterlimidir, değildir. Çünkü Avrupa Birliği’nin özellikle İngiltere, Almanya, Hollanda gibi ülkeleri bizden daha aşağıda. Bizim hedefimiz bu ülkelerinin de altına inmek olmalı. Türkiye’de iş gücü piyasası temel özelliklerine baktığımızda 850 bin kişi çalışabilir nüfusa her yıl dahil oluyor. İşsizlik oranımız yine yüksek, işgücünün eğitim düzeyi düşük. İş gücünün yüzde 60’ı lise altı eğitime sahiptir.”
“TÜRKİYE’NİN TEMEL SORUNU MESLEKSİZLİK”
Türkiye’deki temel sorunun mesleksizlik olduğunu ifade eden Acar, “TÜİK ile birlikte biz bir araştırma yaptık. 10 ve 10’un üzerinde istihdam eden yaklaşık 110 bin işyerimiz ile anket araştırması yaptık. Çıkan sonuçta 259 bin açık iş var. Yani işveren işçi arıyor bulamıyor. Ama nitelikli işçi arıyor. İşverenlerimizin yüzde 60’ı bunun sebebi olarak da mesleki nitelik ve beceri eksikliğini belirtiyorlar. Her 100 işverenden 75’inin nitelikli çalışana ihtiyacı var. Yani Türkiye’nin temel sorunu mesleksizlik sorunudur” ifadelerine yer verdi
SAMSUN’DA TARİHİ BİR KARARA İMZA ATALIM
Samsun’da hangi firmaların nitelikli işçiye ihtiyacı olduğunun tespiti için İŞKUR İl Müdürü Hasan Kılıçaslan’dan söz alan Acar şöyle devam etti: “Burada tarihi bir karara imza atalım. Samsun’daki bütün işletmecilerinin ocak ayına kadar hangi nitelikte eleman ihtiyaçları varsa, bunları tespit edelim. İŞKUR müdürümüzde burada, sizin bu tespitleriniz çerçevesinde 2014 yılında biz bu elemanları yetiştirelim. 6 ay süresince maaşlarını da biz ödeyelim. 2014 yılının sonunda bütün işletmelerimize ‘buyurun şu nitelikteki elemanlarınız hazırdır, güle güle kullanın’ diyelim. Bunu yapabilirsek, Türkiye’deki diğer illerimize de örnek bir çalışma yapmış oluruz. Ben bunun Ankara’da takipçisi olacağım. İŞKUR Müdürümüz Hasan Kılıçaslan çalışkan bir müdürümüzdür. Ama sizler daha fazla çalıştıracaksınız. Hasan Kılıçaslan, ‘benim performansım Türkiye illeri arasında iyi’, olmaz sen Türkiye illeri arasında birinci olsan bile ben bu performansı yine eksik bulurum. Bu performansı ikiye katlayacaksın. 2014 yılı içersinde sanayicilerimizin nitelikli eleman sorununu hep beraber çözmüş olacağız. Hasan bey söz mü? Gerçekleştiremez isen il müdürlüğü gider. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızı görevden alamayız ama seni alabiliriz. Eğer İŞKUR Müdürümüz Hasan Kılıçaslan görevini iyi bir şekilde yaparsa, onu en iyi yerde değerlendiririz. Buda bizim sözümüz olsun.”
Konuşmaların ardından İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, “6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun Getirdiği Yetki ve Sorumluluklar” hakkında bilgiler verdi. Özer, “Dünya’da her gün 1 milyon iş kazası olurken, Türkiye’de 205 iş kazası meydana gelmektedir. Türkiye’de 2 kişi iş kazası nedeniyle her gün ölmektedir. Yine her gün 6 kişi sürekli iş göremez hale gelmektedir” açıklamasında bulundu