'Aşık Şenlik', Ölümünün 100| Yılında Anılıyor

Ardahan'da 1850-1913 yılları arasında yaşayan, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında halk-toplum önderliği yapan Aşık Şenlik, ölümünün 100| yılında Ardahan'da anılıyor.


Valilik, belediye ve Ardahan Üniversitesi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği anma etkinlikleri kapsamında, Merkez Halk Eğitim Müdürlüğü'nde ünlü halk ozanı Şeref Taşlıova, koçaklama söyleyerek, halk ozanlarının kahramanlıklarını dillendirdi.

Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Toplantı Salonu'ndaki programda da Prof. Dr. Tuncer Gülensoy, "Türkiye'de Aşıklık Geleneği" konulu bir konuşma yaptı.

Aşık Şenlik'in bölgede önemli bir halk ozanı olduğunu ve yörenin ağız özelliğini olduğu gibi verdiğini söyleyen Gülensoy, "Yöresel ağız kullanılırken, kulağa hoş gelen sözler de kullanılıyor. Şenlik'in sadece yöresel dil, şiirleri dışında dini boyutunu da görmekteyiz. Örneğin, Kur'an, İncil, Tevrat ve Zebur hakkında da bilgi sahibi olduğunu görüyoruz. Ağız özelliği bakımından şiir dili Türkoloji için önemli bir kaynak olacaktır. Bu alanda çalışma yapılmalıdır. Çünkü Şenlik'in dili, sadece dönemine ait değil, Moğollara da dayanan bir dili var. Böyle bir zenginliğini görüyoruz" dedi.

Prof. Dr. Kemal Üçüncü ise "Şenlik'in Şiirlerinde Sosyal Doku" konulu yaptığı konuşmada, Şenlik'in döneminin zor bir dönem olduğunu belirterek, "Yıkım, felaket, alt-üstlerin yaşandığı bir dönemde Şenlik var olmuştur. Esarete rağmen, 'Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana' dizelerinde de olduğu gibi. Şenlik coğrafyanın ekotipidir. Şiirleriyle töreyi çekip çevirendir. Düğünlere, meclislere katıldığını görüyoruz ancak, meclislere göre değil, bildiğini, doğruyu söylemiştir. Bu da milli birlik için son derece önemli. Şenlik, sazı ve sözüyle bir bütün olarak ele alınmalıdır" diye konuştu.

"Türkmenistan'da Aşıklık Geleneği" konulu konuşmayı da Türkmenistanlı Annaguli Nurmuhammet yaptı. Nurmuhammet, Türkmenistan ve Kırgızistan başta olmak üzere Orta Asya'da Aşık Şenlik ve Köroğlu'nun bilindiğini söyledi.

Yarın da oturumlarla devam edecek olan etkinlikler, 4 Kasım Pazartesi günü İstanbul'da son bulacak.

Kaynak: AA