Halkbank, Toplam Kredilerini 105 Milyar Liraya Yükseltti

Halkbank, reel sektöre olan desteğini yılın 3. çeyreğinde artırarak, toplam kredilerini 105 milyar liraya yükseltti.


Halkbank açıklamasına göre banka, 2013 yılının ilk dokuz ayında toplam kredilerini 2012 yıl sonuna göre yüzde 22 artırarak 105 milyar TL'ye yükseltti. Halkbank'ın nakdi kredileri ise dokuz aylık dönemde 80 milyar TL'ye ulaştı. Banka, toplam mevduatını 2012 yılsonuna göre yüzde 13 artırarak 90 milyar TL'ye çıkardı.

Halkbank'ın dokuz aylık toplam net karı 2 milyar 10 milyon TL'ye ulaşırken, özkaynak karlılığı ise yüzde 21 oranında gerçekleşti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, Halkbank olarak üretim ve istihdamı destekleyen stratejilerle verimliliği koruyarak büyümeye devam ettiklerini belirterek, küresel ölçekte yaşanan dalgalanmalara rağmen Türkiye ekonomisinin büyümesini sürdürdüğünü kaydetti.

Farklı ekonomik politikalara geçiş tartışmalarının özellikle küresel likidite ve gelişmekte olan ekonomilerin finansal kaynaklara erişim imkanlarının sorgulanmasına ve büyüme beklentilerinin küresel ölçekte aşağı yönlü revize edilmesine neden olduğunu aktaran Aslan, faizlerdeki dalgalanmaya rağmen bankanın yılın ilk dokuz ayında gerçekleştirdiği finansal sonuçların beklentileri doğrultusunda olduğunu belirtti.

Aslan, "Yılın tamamı için belirlediğimiz hedefleri gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. Elde ettiğimiz sonuçlar da bunu bir kez daha ortaya koyuyor" dedi.

Kalkınmanın sürekliliğinin sağlanmasını teminen ekonomik istikrarın desteklenmesi ve yurtiçi tasarrufların artırılması gerektiğini belirten Aslan, bu kapsamda yapılan yasal düzenlemelerin üretimi ve ihracatı destekleyen kredilerin önemini ortaya koyduğunu ifade etti.

Halkbank'ın kredilerdeki performansını değerlendiren Aslan, şunları kaydetti:

"Yılın üçüncü çeyreğinde esnaf kredileri de dahil KOBİ'lere kullandırdığımız kredilerin toplam nakdi kredi portföyümüz içindeki oranı yüzde 36 oldu. Türkiye'de KOBİ bankacılığının öncüsü Halkbank, kredi karşılıklarıyla ilgili son yasal düzenlemeden olumlu yönde etkilenen bankalardan biridir, bu durum Bankanın uzun süredir uygulamaya devam ettiği ve reel sektörün gelişimine katkı sağlayan kredilendirme politikalarında ne kadar haklı olduğunun teyidi niteliğindedir. Sağladığımız kredilerle üretimin ve ihracatın artırılması yönünde yürütülen çalışmalara katkı sağlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

Banka'nın bireysel kredilerin nakdi krediler içindeki payı 2012 yıl sonuna göre yüzde 28 artarken, bireysel kredilerdeki pazar payı ise yüzde 7,4 oldu. Halkbank, yılın dokuz ayında açılan 51 yeni şube ile birlikte toplam şube sayısını 867'ye yükseltti.

Kaynak: AA