Kızıltepe'de İki Aile Arasındaki Kan Davası Barışla Sonuçlandı

Kızıltepe ilçesinde aynı aşirete mensup Atan ve Düz aileleri arasında Atan ailesinden bir kişinin ölümü üzerine başlayan ve 2 yıl süren kan davası barışla sonuçlandı.


Kızıltepe'de 2 yıl önce çıkan bir tartışma sonucu Atan ailesinden bir kişinin ölümüyle başlayan iki aile arasındaki husumet, Mardin Müftülüğü Barış Komisyonu, AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, ile iş adamları ve kanaat önderlerinin girişimi ile barışla sonuçlandı.

Dunaysır Düğün Salonunda düzenlenen ve Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan barış yemeğinde iki aileyi temsilen Şeyh Hikmetullah Atan ve Halil İbrahim Düz el sıkıştı. Ardından diğer aile fertleri de tokalaşarak barıştı.

Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, törende yaptığı konuşmada, aileler arasındaki husumetin sona ermesinin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, insanlığın, medeniyetin ve dinin kan davasını asla ve asla kabul etmeyeceğini söyledi.

Mardin gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehirde bu tür olayların olmaması gerektiğini ifade eden Ermiş, barışta emeği geçenlere teşekkür etti.

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, barışçıl sürecin gelişmesini ve halkları kucaklaşmasını temenni ettiklerini belirtti.

"Halklar arasındaki barışı sağlayamamamız, Ortadoğu'da hak, adalet ve insanlık yolunda üzerimize düşen görev ve sorumlulukları yerine getirememiz halinde sınıfta kalacağız" diyen Türk, Türkiye'nin bugün barış için yeni bir fırsatın oluştuğu bir dönemde olduğunu vurguladı.

Türk, bunda herkese büyük görevler düştüğüne dikkati çekerek, şöyle dedi:

"Bu ülkede yaşayan Kürtlerin bir dili ve kimliği var. Dinimizin Kur'an-ı Kerim'in emrettiği gibi farklı kültürlerden gelmişiz, farklı renklere sahibiz. Ama bunlar kardeştir. Herkesin hukuku ve hakkını savunmalıyız. Eğer alimlerimiz, aydınlarımız, siyasetçilerimiz ve halkımız bu anlayışla sorunlara yaklaşırsa inanıyorum ki, bu ülkede barışı kısa bir sürede sağlamış oluruz. Ümit ediyorum bu barışçıl süreç gelişir ve halkları kucaklaştırır. Ortadoğu coğrafyasında Kürtler'in Türkler'e, Türklerin de Kürtler'e ihtiyacı var. Biz burada eşit adil barışçıl bir anlayışla bütün bu sorunları aşarız, aşacağımıza inanıyorum. Umut ediyorum ki bir gün halklarımızın barışını da gerçekleştiririz."

İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, tarzularının olayların olmadan önlenmesi olduğunu belirterek, insanları barıştırmanın her Müslüman'ın görevi olduğunu söyledi.

"Gönül ister ki aynen koruyucu hekimlik gibi böyle hususlar olmadan bu işin önüne geçilmesidir" diyen Coşkun, benzer şekilde aralarında husumet bulunan ailelerin de barışmasını diledi.

Kaynak: AA