Samsun'da Sosyal Hizmet Çalışmaları

Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Yıldırım, "Mümkünse yurt ve yuvaları tamamen boşaltmak, kapısına kilit vurmak istiyoruz" dedi.


Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun'un Karadeniz Bölgesi'nin çekim alanı olduğunu göç alan ilde bu nedenle çocukla ilgili sorunların artış gösterdiğini söyledi.

Samsun'da koruma altında 664 çocuk olduğunu, bu çocukların yurt ve yuvalara yerleştirildiğini anlatan Yıldırım, Aile ve Sosyal Palitikalar Bakanlığı olarak geliştirilen yeni sistemle, iyi ortamda ve kötü ortamda büyüyen çocukların artık aynı yerde barındırılmadığını, yeni sistemle artık ayrıştırma yaptıklarını anlattı.

Suç mağduru çocukları Bakım-Sosyal Rehabilitasyon Merkezleri'ne,suça sürüklenen çocukları ise Koruma-Bakım Rehabilitasyon Merkezleri'ne aldıklarını belirten Yıldırım, "Suç mağduru olmayan çocuklarımızı da Sevgi Evleri'ne yerleştiriyoruz. BSRM'nin yeri gizli. KBRM daha Samsun'da açılmadı. BSRM Samsun'da 2 tane var. Sevgi Evi'nde 80 çocuğumuz var. Öte yandan Samsun'da 37 çocuk evi var. Apartman dairesi kiralayarak orada bakıcı anneleriyle hayatlarını sürdüren çocuklarımız var. Aile ortamının olmadığı yerlerde yeterli verim alınamıyor. Bakanlık bunun için sevgi evi ve çocuk evlerini geliştirdi" diye konuştu.

Yine çocuklara yönelik koruyucu aile sistemi programı olduğunun da altını çizen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Çocuklarımızı bir aileye veriyoruz. Aileler çocuklarımızı kendi öz evladı gibi yetiştiriyor. Maddi manevi destek veriyor. Koruyucu ailemiz Samsun'da 71'e çıktı, 80 çocuğumuz var. Bunu artırmak istiyoruz. Mümkünse yurt ve yuvaları tamamen boşaltmak, kapısına kilit vurmak istiyoruz. Çünkü verimli bir sistem değil. Bir de ailenin çocuğuna bakamayacak olduğu durumda aileye maddi destek veriyoruz. Çünkü çocuklar için en büyük yıkıcılık aileden kopmaktır. Şahıs, anne baba kadar görevini yapamaz. Onun için biz aileye maddi destek veriyoyurz. 'Siz yeterki çocuğunuzu aile ortamından koparmayın' diyoruz."

- "Samsun en başarılı iki ilden biri"

Aile hizmetleri kapsamında, insanları bilinçlendirmek için aile eğitimi ve evlilik öncesi eğitim programları düzenlediklerine vurgu yapan Yıldırım, yaşlılara yönelik çalışmaların da sürdüğünü ifade etti.

Kentte biri özel 6 huzurevi bulunduğunu anlatan Yıldırım, "Kapasiteleri dolu ve gün geçtikçe artıyor. Yaşlılarımızın sayısı artıyor. Şehirleşme, çekirdek aile demek. Bu böyle olunca yaşlılar açıkta kalıyor. İster istemez huzurevine geliyor" diye konuştu.

Engelli vatandaşlara yönelik 7 özel bakım merkezi bulunduğunu bildiren Yıldırım, 2 resmi engelli bakım merkezinin de hizmet verdiğini kaydetti.

Engelli vatandaşların en büyük sorununun para olmadığını, erişebilirlik probleminin ilk sırada geldiğine işaret eden Yıldırım, 2015 Temmuz'a kadar her yerin erişilebilir olması için çalışmaların sürdürüldüğünü aktardı.

Öte yandan kadına yönelik şiddetle ilgili Kadın Konukevi ile Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi bulunduğunu söyleyen Yıldırım, "Kadın Konukevi sahipsiz kalmış, şiddete uğramış kadınlarımızın belli bir süreyle 6 ay kalabileceği bir yer. Daha önce şiddet gören bir kadın, değişik kurumlarda sıkıntıya giriyordu. Polise, doktora, savcıya gidiyordu. Ayrı ayrı gititği için mağdur kadın daha da mağdur oluyordu. Rencide oluyordu, utanıyordu. Gördüğü şiddeti söyleyemiyordu. Şimdi sadece tek bir merkeze, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'ne gidiyor. Orada hemşire, polis, psikolog da var. Bütün işlemlerini orada yapıyorlar. Böyle olunca kadın daha da rahatlıyor. Gizlilik de yüzde 100 sağlanıyor. Türkiye'de 12 ilde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi var. Türkiye genelinde bu merkezler arasında Samsun ve Ankara en başarılı iller" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA