Suriye Muhalefetinin Cenevre-2'yle İlgili Tavrı

Suriye'deki krizi sonlandırmak amacıyla 23 Kasım'da yapılması planlanan "Cenevre-2 Konferansı"na Suriye'deki muhalif grupların katılıp katılmayacağının henüz netlik kazanmadığı bildirildi.


Uluslararası Strarejik Araştırmalar Kurumu araştırmacısı, Lübnanlı uluslararası ilişkiler uzmanı Ali Bakir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, muhaliflerin "Cenevre-2 Konferansı'na katılmasının önünde pek çok engelin bulunduğunu söyledi.

Muhaliflerin Suriye dostlarının alacağı kararlara güvenmediğini ifade eden Bakir, şöyle konuştu:

"Muhalifler sadece Esed rejiminin düşmesi şartıyla konferansa katılacak ancak İran ve Rusya'yı buna ikna edecek bir makamın yokluğunda konferansa katılmak uzak bir ihtimal gibi görünüyor. Suriye'deki kimyasal silahların imha edilmesi konusunda anlaşmaya varılarak, Esed rejimine, halkına karşı verdiği savaşta mühlet verilmiş oldu. Şu durumda Esed'in görevi bırakma şartını kabul edip etmeyeceği belli değil."

İran'ın konferansa katılmasının büyük bir hata olacağını savunan Bakir, "İran'ın katılımı konferansta Esed'in elini güçlendirecektir. Ayrıca daha düne kadar Amerika, İran'ın katılmaması konusunda diretiyordu. Rusya'nın ısrarı üzerine katılmasını kabul ederse bu, İran'ın Suriye'deki rolünün desteklenmesi ve Rusya'nın siyasi kazancı olur. Zannediyorum ki Amerika, İran'la ilişkileri yumuşatma bağlamında bunu kabul etti ama İran konferansa katılırsa rejime verdiği destek, meşruiyet kazanmış olur."

Bakir, muhaliflerin önünde çok fazla seçenek olmadığını, "zorunlu" olarak konferansa katılmaları durumunda da mevcut gelişmelere göre kendilerine yeni bir gündem oluşturmaları gerektiğini belirtti.

-"Katılıp katılmama konusunda fikir birliğine varılmalı"

Eski Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Genel Sekreteri Mustafa es-Sabbağ, muhalif grupların "birlik olma" yerine konferansa katılıp katılmama konusunda fikir birliğine varması gerektiğini ifade ederek, "Esed rejimine karşı verilen savaşın askeri yönü olduğu gibi siyasi yönü de var. Bu nedenle konferansa katılmak için devrimin hedeflerini gerçekleştirecek olması şartını getiriyoruz. Cenevre-2 bir hedef değil, sadece hedefe ulaşırken kullandığımız bir araç olabilir" dedi.

İran'ın konumuyla ilgili de değerlendirmede bulunan Sabbağ, "İran bölgede istikrar unsuru olmak isteseydi, Esed rejimine destek olmazdı" diye konuştu.

SMDK'nın Türkiye Temsilcisi Halid Hoca ise Cenevre-1'de alınan "tam yetkili bir geçici hükümetin kurulması" maddesinin Amerika, Suriye halkının dostları ve muhalifler tarafından Esed'in gitmesi olarak, İran ile Rusya tarafından ise rejimin yeniden yapılandırılması olarak algılandığını ifade etti.

Hoca, muhaliflerin Esed'in gitmesinde ısrar ettiğini, bunun gerçekleşmemesi durumunda da konferansa katılmayacaklarını söyledi.

Suriye'deki krizi sonlandırmak amacıyla 23 Kasım'da yapılması planlanan "Cenevre-2 Konferansı" öncesinde Suriye'nin Dostları Çekirdek Grubu Londra'da toplantı yapmıştı.

Kaynak: AA