Yanlış Bilgi Et Tüketimini Azaltıyor
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, yanlış ve eksik bilgilendirmenin toplumdaki et tüketimini azalttığını söyledi.
SÜ Veteriner Fakültesi ile Konya Veteriner Hekimler Odası tarafından, “Türkiye’nin 2023 Vizyonu Et Sanayinden ve Et Tüketiminden Geçer” başlıklı panel kapsamında Türkiye’deki et tüketimine ilişkin SÜ Alaeddin Keykubat Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde ortak basın açıklaması yapıldı. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SET-BİR), Et Üreticileri Birliği (ET-BİR), Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) ile Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin başkanları ve temsilcilerinin de katıldığı ortak basın açıklamasını yapan SÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, hayvancılık sektörünün istihdam, üretim, tüketim ve sağlık bileşenleri ile Türkiye’nin en temel ve stratejik sektörü olma konum ve özelliğini koruduğunu belirtti.
Sektörün gelecekteki öneminin tüm dünyada olduğu gibi daha da artacağına vurgu yapan Prof. Dr. Güner, hayvancılık sektöründe yakın geçmişte yaşanan istikrarsızlıkların yeniden yaşanmaması amacıyla mevcut işletmeleri daha karlı, verimli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmanın önemine değindi. Prof. Dr. Güner, “Dünya ile rekabet edebilir yapısal karakter kazandırmak için gerekli önlemler alınmalıdır. Üretimden nihai tüketime kadar sağlıklı, kaliteli ve ucuz gıda anlayışının hayata geçirilebilmesi için her aşamada gerekli destek ve teşvikler verilmeli, önlemler alınmalı, denetimler daha da yaygınlaştırılmalıdır. Hayvansal ürünlerin sağlıklı ve dengeli beslenme açısından önemleri tüketicilere konunun uzmanları tarafından doğru bir şekilde anlatılmalıdır" dedi.
"SPEKÜLATİF AÇIKLAMALAR PROTEİN TÜKETİMİNİ AZALTIYOR"
Topluma yazılı ve görsel yayın araçları ile yanlış ve hiçbir bilimsel dayanağı olmayan mesnetsiz bilgi aktarımı yapıldığını ileri süren Prof. Dr. Güner, "Bu bilgiler gerçeği yansıtmadığı gibi konu uzmanı bilim adamları tarafından acilen düzeltilmelidir. Görsel ve yazılı basında yapılan yanlış ve eksik bilgilendirme faaliyetleri ile spekülatif açıklamaların zaten düşük olan hayvansal protein tüketimini daha da azaltarak istenmeyen sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olacağı unutulmamalıdır. Yanlış ve mesnetsiz bilgi aktarımı ile ortaya çıkan bilgi kirliliği ülkemizde üretilen gıdalarla ilgili tüketici algısını olumsuz etkilemektedir. 2023 vizyonunda da belirtildiği gibi, Türkiye’nin bölge ve coğrafyasında lider ülke olabilmesi sağlıklı topluma bağlıdır. Bu da başta tüm hayvansal ürünlerde üretim ve tüketim değerlerimizin çağdaş dünyanın düzeylerine çıkarılması ile mümkündür. Asla unutulmamalıdır ki; sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması sürdürülmesi milli bir sorumluluktur” dedi.