'Türkiye'nin 2023 Vizyonu Et Sanayi'nden ve Et Tüketiminden Geçer'
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, Türkiye'nin 2023 vizyonu ve bölgesinde lider ülke hedefi için sağlıklı toplum yapısına sahip olmanın önem taşıdığını belirterek, "Bu da başta tüm hayvansal ürünlerde üretim ve tüketim değerlerinin çağdaş dünya düzeylerine çıkarılmasıyla mümkündür" dedi.
Güner, SÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde, SÜ Veteriner Fakültesi ve Konya Veteriner Hekimler Odası tarafından düzenlenen, "Türkiye'nin 2023 Vizyonu Et Sanayi'nden ve Et Tüketiminden Geçer" konulu panelde, gelecekte daha sağlıklı bir toplumun oluşması için, yeterli ve dengeli beslenme konusundaki sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.
Düzenledikleri panelle, et sanayi ve sektörünün tüm paydaşlarıyla Konya'da bir araya geldiklerini ifade eden Güner, et üretim ve tüketiminin gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarılması gerektiğini dile getirdi.
Güner, Türkiye'nin dünya ülkeleri arasında hedeflediği yere gelebilmesi için bu sektörün temsilcilerini buluşturduklarını belirterek, "Hayvancılık sektöründe yakın geçmişte yaşanan istikrarsızlığın yeniden yaşanmaması için mevcut işletmeler daha karlı, verimli ve sürdürebilir yapıya kavuşması gerekir. Sektöre, dünya ile rekabet edilebilir ve yapısal karakter kazandırmak için gerekli önlemler alınmalıdır" diye konuştu.
- Bilgi kirliliği sektörü olumsuz etkiliyor
Üretimden tüketime, sağlıklı, kaliteli ve ucuz gıda anlayışının hayata geçirilmesinin şart olduğunu ifade eden Güner, şunları kaydetti:
"Hayvansal ürünlerin üretim sürecinde, her aşamasında ihtiyaç duyulan destekler sağlanmalıdır. Aynı zamanda gereken önlemler alınmalı ve denetimlerin daha da yaygınlaştırılması gerekiyor. Hayvansal ürünlerin sağlıklı ve dengeli beslenme açısından önemleri tüketicilere, uzmanlarca doğru bir şekilde anlatılmalıdır. Yazılı ve görsel yayın araçlarıyla; yanlış, hiçbir bilimsel dayanağı olmayan ve mesnetsiz bilgi aktarımı yapılmaktadır. Bu bilgi kirliliğinden ülkemizde üretilen gıdalarla ilgili tüketici algısı olumsuz etkilenmektedir. Konun uzmanı bilim adamlarınca bu yanlış acilen düzeltilmelidir. Türkiye'nin 2023 vizyonunda belirtildiği gibi bölge ve coğrafyasında lider ülke olabilmesi sağlıklı topluma bağlıdır. Bu da başta tüm hayvansal ürünlerde üretim ve tüketim değerlerinin çağdaş dünya düzeylerine çıkarılmasıyla mümkündür. Unutulmamalıdır ki sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması ve sürdürülmesi milli bir sorumluluktur."
SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel İse ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin, et tüketim miktarlarıyla da ölçüldüğünü aktardı. Türkiye'nin gelişmiş ülkelere göre et tüketimin daha az olduğuna dikkati çeken Gökbel, "Bunun birtakım ekonomik gerekçeleri var. Fakat bizim üzerimize düşen görev, et tüketimiyle ilgili halkın doğru şekilde bilgilendirilmesidir" dedi.
Panelin açılış bölümü, plaket takdimi ile sona erdi.
Programa, Konya Veteriner Hekimler Odası, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği,Et Üreticileri Birliği,Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği ile Ulusal Kırmızı Et Konseyi başkanları ve temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.