Diyarbakır'da ''köye Geri Dönüş'' Konferansı Düzenlenecek

Demokratik Toplum Kongresi , Diyarbakır'da ''Köye Geri Dönüş'' konferansı düzenleyeceğini bildirdi.


DTK binasında düzenlenen basın toplantısında DTK Sosyal Politikalar Komisyonu ve Emek Göç ve Yoksulluk Çalışma Grubu adına konuşan Vecih Aydoğan, DTK olarak; 2-3 Kasım tarihlerinde Diyarbakır'da ''Köye Geri Dönüş'' konferansı düzenleyeceklerini söyledi.

1988 yılında Halepçe katliamından sonra yüz binlerce Kürt'ün, Türkiye ve İran'daki Kürt bölgelerine mecburi olarak göç ettirildiğini anlatan Aydoğan, şöyle dedi:

"1990'lı yıllarında uygulanan Kürt coğrafyasını insansızlaştırma politikaları sonucunda 3 bin 500 yerleşim yerinin yakılıp yıkılması ve 3 milyondan fazla insan zorla göç ettirilmiştir. Geriye dönüşler,kadim topraklarda yeniden üretim yapmak, yeni bir yaşam kurmak, demokratik ulus inşasını gerçekleştirmek için tarihsel bir fırsattır. Halkımızın kadim topraklarında kendi kendini yönetecek bir konuma gelerek yeni bir yaşamı kurmasıdır. Akademisyen ve aydınların, yerel yöneticilerin, değişik inanç gruplarının, sivil toplum örgütlerimizin, Mahmur ve Avrupa'dan katılımcıların ve göç eden ailelerimizin katılımıyla yaklaşık 200 delege ile "Yaşam Ana Topraklarda Yaşamakla Anlamını Bulacaktır" şiarıyla Köye Geri Dönüş Konferansı düzenleyeceğiz.''

Kaynak: AA