7. Ulusal Sosyoloji Kongresi

Sosyoloji Derneği Başkanı İhsan Sezal, yeni yüzyılda dünyanın, sanayi devriminden sonraki en önemli devrim olan "dijial devrimi" yaşadığını söyledi.

Sosyoloji Derneği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünün, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin katkılarıyla düzenlediği uluslararası katılımlı 7. Ulusal Sosyoloji Kongresi başladı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın da katıldığı kongrenin açılışında konuşan Sosyoloji Derneği Başkanı Sezal, kongrenin temasını "Yeni toplumsal yapılanmalar, geçişler, kesişmeler ve sapmalar" olarak belirlerken son 10 yılın Türkiye'sindeki ve dünyadaki geçişleri dikkate aldıklarını anlattı.

21. yüzyılın yeni bir toplum yapısını beraberinde getireceğinin geçen yüzyılın son çeyreğinde telafuz edilmeye başlandığını dile getiren Sezal, şöyle konuştu:

"Gerçekten o öngörülen değişmeleri dünyamız adım adım yaşamaya başladı.

21. yüzyıl bütün toplumlar için yeni bir yapılanmanın sancısını yansıtıyor. Sanayi devriminden sonra en önemli devrimi yaşamaktayız. Buna dijital devrim diyenler var. Zamanın ruhunu da yansıtan bir kavram olarak bu ifade uygun. Bunun böyle olduğunuz en güzel ıspatı, ABD'den Avrupa'ya, Arap ülkelerinden Türkiye'ye kadar uzanan dijital toplumsal hareketler olarak görülebilir. Bu hareketlerin arka planları farklı bile olsa onları gün ışığına çıkartanın bu dijial devrim olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Sezal, 21. yüzyıl toplumunu bu hareketlerin şekillendireceğini vurgulayarak, "Bunlardan birisi yeni yorumlamalarıyla birey ve demokrasi. Diğeri de ekonomik, finansal ve teknolojik gelişmeler. Bu iki boyutu ele aldığımızda kongrenin gerçek çerçevesi ortaya çıkmış olacak. Kongrede bu konuların üzerinde duracağız. Kongre bu konularda aydınlatıcı düşünceleri beraberinde getirecek" dedi.

Muğla Valisi Hakan Güvençer ise kongrenin başarılı geçmesini dileyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Muğla Sıtkı Koçkman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar da 3 gün sürecek kongrede önemli konuların tartışılacağını ifade etti.

Harmandar, sosyal bilimler içerisinde en önemli yeri sosyolojinin işgal ettiğini anlatarak, "Diğer sosyal bilimlerin tarihine bakıldığında sosyolojinin ülkemizde en eski geçmişe sahip olduğunu görüyoruz. Bugüne kadar toplumumuzun geçirdiği değişimler dikkate alındığında, toplumumuzun geleneğine ilişkin değerlendirmelerde bulunmak için batıda olduğu gibi bizde de yeri çok önemlidir. Toplumsal düzen ve değişimin sağlıklı bir şekilde ele alınması için sosyolojiden sürekli bilgi üretmesi beklenmektedir" diye konuştu.

-Kongre

Kongrede 300'ü aşkın bildiri 5 oturumda sunulacak. Kongreye uluslararası ve ulusal düzeyde 500'ün üzerinde bilim insanı katılacak. Kongrede demokratik açılım süreci, Gezi Parkı odaklı gelişmeler, medya ve popüler kültür, sosyal medya başta olmak üzere güncel toplumsal sorunlar sosyolojik açıdan tartışılacak. Kongre, 4 Ekim'de sona erecek.

Kaynak: AA