Özgür Eğitim-sen'den Demokratikleşme Paketi Açıklaması

Özgür Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Özgür Eğitim-Sen) Batman il temsilcisi Mustafa Sevinçer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı demokrasi paketini değerlendirdi.

Özgür Eğitim-sen'den Demokratikleşme Paketi Açıklaması
Sevinçer, demokrasi paketi ile birlikte ülkenin demokrasi ve özgürlük konusunda bir adım daha ilerlediğini, pakette değişimlerin sosyal bir tabanının olmasının önemli olduğunu söyledi.

Toplumsal değişimin kalıcılığı ve tutarlılığı açısından bu durumun oldukça önemli olduğunu dile getiren Sevinçer, "Bu paket bir yandan da siyasi partilerimizin durumunu gözden geçirmeyi de sorun olarak ortaya çıkarttı. Siyasal hayatımızda iki etkin aktör var; AK Parti ve bu partinin dönüştürmeye çalıştığı devlet. Maalesef onca siyasi partimizin olmasına rağmen siyasal hayatımız iktidar partisi ve dönüştürmeye çalıştığı devlet arasındaki ilişki üzerinden yürüyor. Akıl tutulması yaşayan diğer partiler AK Parti'nin oluşturduğu gündeme ilişkin görüş açıklamaktan öte bir siyasal akıl ortaya koyamıyorlar. İktidar partisinin kendisiyle yarışıyor olması hem siyaseti hem de kendini zenginleştirmesi, çıtayı yükseltmesi açısından ne kadar verimli olacağı tartışma götürür. Siyasal partilerin boşalttığı muhalefet alanını gücü yettiğince sivil toplum örgütlerinin doldurmaya çalıştığı bir gerçektir. Yüzde 3 barajını aşan siyasi partilere devlet yardımının önünün açılması, siyasal partilerin gelişimine destek sağlayacak ve daha renkli bir siyasi parti yelpazesi sağlayacaktır. Ana dilde özel okulların eğitim verebilmesinin önünün açılması önemli olmakla birlikte eksiktir. Bu paket Başbakanın ifadesiyle bir kapı aralama ise özel okulların ana dilde eğitim verebilmesi imkanın oluşması önemlidir. Ancak arkası gelmeyecekse, iktidar devlet okulları düzeyinde bir düzenleme getirmemekle, Kürt sorunu açısından siyasal tartışma ve tavır alışların kadim hanesine yazmış oldu. Alevi açılımı açısından paketi yetersiz bulduk. Bir üniversitenin adının Hacı Bektaş-ı Veli olarak değiştirilmiş olması hükümetin Alevi hakları konusunda, konuyu ciddiyet ve önem düzeyinde ele almadığını göstermiş olması açısından üzücüdür" dedi.

Kaynak: İHA