Güneydoğu İhracatta Hız Kesmedi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 2013 ocak-eylül döneminde 6 milyar 814 milyon 413 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,6 oranında arttığını belirtti.

Aynı dönemde, diğer birlikleri adına 474 milyon 507 bin dolarlık kayıt alındığını ifade eden Çıkmaz, ihracat işlem hacminin de 7 milyar 288 milyon 920 bin dolara yükseldiğini bildirdi.

Bölgeden 2 milyar 12 milyon 492 bin dolarlık tekstil, 1 milyar 97 milyon 151 bin dolarlık halı, 1 milyar 679 milyon 14 bin dolarlık hububat bakliyat, 169 milyon 699 bin dolarlık kuru meyve ve 1 milyar 856 milyon 58 bin dolarlık diğer ürünlerden oluşan ihracat gerçekleştirildiğini vurgulayan Çıkmaz, şu bilgileri verdi:

"Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 61,7 pay ile ilk sırada yer almakta, AB ülkeleri yüzde 13,7 pay ile ikinci ve Afrika ülkeleri yüzde 9,6 pay ile üçüncü sırada bulunmaktadır. 186 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suudi Arabistan, Suriye, Libya, İtalya, ABD, Almanya, İngiltere, Rusya Federasyonu ve Birleşik Arap Emirlikleri, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir."

Çıkmaz, bölgeden en çok halı, demir-çelik mamulleri, kumaşlar, iplikler, bitkisel yağlar, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, dış giyim ile kağıt ve karton ürünleri ihracatı yapıldığını vurguladı.

-Gaziantep'in payı

Çıkmaz, bölgenin "lokomotif ili Gaziantep"ten ise bu yılın ilk 9 ayında 4 milyar 744 milyon 812 bin dolarlık ihracat yapıldığını anımsattı.

Gaziantep'in, Türkiye'nin en çok ihracat yapan 6'ncı ili konumundaki yerini koruduğuna dikkati çeken Çıkmaz, "Hububat bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ile demir, demir dışı metaller ilimizin ihracatında önde gelen sektörlerdir" ifadesinde bulundu.

Kaynak: AA