Des: Sistem İhtiyaç Duyulan Değer ve Yetenekleri Öğrencilere Kazandırmalı

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye’de son yüzyıldır siyasetçilerin eğitim sisteminin problemlerini çözmek yerine, sorunlar üzerinden gerginlikler oluşturup, toplumu keskin çizgilerle ayırmak ve kutuplaştırmak gibi ucuz bir yolu tercih ettiklerini söyledi.


Demokrasi ve Eğitim Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (DESAM) aylık toplantısında, ‘Son 75 yıldır eğitim sisteminde ilk kez 2012 yılında paradigmal ve vizyonel anlamda operasyonlara başlanıldığını belirten DES Genel Başkanı Avcı, “Ruhundan ve köklerinden koparılmış mevcut eğitim sistemimiz özüne, aslına, özgün medeniyet perspektifli kadim mecrasına yüzünü dönmeye başlamıştır. Eğitimdeki toz duman ve kavga gürültünün sebebi budur.” dedi.

Artık Türkiye’nin Türkiye’nin yeni ve aydınlık ufuklara açılmaya başladığını söyleyen Gürkan Avcı, şunları konuştu: “Türkiye’de medrese ve tekke çekişmesine meşrutiyetten Sonra mektepte eklendi. Cumhuriyetle birlikte baskıyla yaşama geçirilen devrimlerde doğal olarak aşı tutmadı. Sonunda Türk eğitim sistemi adeta öğretmemeyi öğreten, insanımızı sığlaştıran hormonlu bir ucubeye dönüştü. Cumhuriyetin ilk yarım yüzyılında özentili aydınların tercüme odalarında hazırladıkları ve ecnebi uzmanların mihmandarlığında hayata geçirilen şaibeli eğitim reformları toplumun dinamikleri ve tercihleriyle hiçbir şekilde örtüşmedi. Son yarım yüzyıldır ise yapılanlar, aspirin ve yara bandı kabilinden tali iyileştirmeler olup, çarpık eğitim sisteminin kalbine ve beynine dönük operasyonlar olmaktan uzaktır. Kaldı ki AB’li uzmanların kontrol, direktif ve fonlarıyla yapıla gelen eğitim reformları, eğitim sistemimizi kozmopolitleştirmiş, insanımızın genetiğini bozmuş, tarihi, kültürel ve misyonel hedef ve amacından iyice saptırmıştır."

Türkiye'nin, eğitim üzerinden yürütülen gerginlikleri ve kamplaşmaları artık taşıyamadığını aktaran Avcı, "Eğitim sisteminin sorunları pedagojik ve bilimsel kriterlerin ışığında, demokratik ilkeler çerçevesinde uzlaşma ve adaletle ve bir an önce çözülmesi gerekmektedir. Eğitim sistemindeki antidemokratik tabular, ideolojik yasaklar, bağnaz kalıp ve anlayışlar, köhnemiş uygulamalar kaldırılmalı; 'fakat’sız, 'ama’sız, yasaksız özgürleştiren bir eğitim inşa edilmelidir. Tüm vatandaşların onurlu, hür ve eşit olarak görüldüğü, bilimsel ve demokratik bir eğitim sistemini istiyoruz. Eğitim hakkında ve fırsat eşitliğinde eşit olmayı, kaliteli ve istihdama dayalı eğitime ulaşmada eşit olmayı savunuyoruz. İnsanımızı yüceltmek ve güçlendirmek böyle olur." diye konuştu.